Conselleria incompleix les sentències per a establir el valencià als col·legis de Xirivella i Picassent

Vicent Moreno: "És molt greu i gens exemplificant que la Conselleria d’Educació estiga incomplint dues sentències fermes"
27 març 2013 01:00h
RedactaVeu / València
 
El TSJ els va donar la raó i va obligar la Conselleria d’Educació a aprovar l’aplicació del programa d’ensenyament en valencià que s’havia sol·licitat el 31 de març de 2009 i que havia estat denegada. La Conselleria tenia el termini d’un mes per executar aquesta aplicació des del moment que es comunicara a les parts. Han passat més de dos mesos i no s'ha dictat cap resolució administrativa per dur-ho a terme. A més, ni els recurrents ni la direcció del centre han rebut cap emplaçament, notificació ni cap comunicació per part de la Conselleria.

El mateix ha passat amb la sentència dictada el 19 de desembre de 2012 pel TSJ valencià respecte a les famílies de l’escola Rei en Jaume de Xirivella, que també van aconseguir als tribunals que la Conselleria d’Educació aplicara un programa d’ensenyament en valencià al seu centre. Tanmateix, un cop finalitzat sobradament el termini perquè l’administració educativa valenciana aplique el que el TSJ havia fallat, la resposta ha sigut el silenci.
 
En aquest context, hui, els serveis jurídics de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, que van defensar les famílies davant el TSJ, han presentat sengles demandes d’execució de sentència al Tribunal Superior de Justícia valencià perquè aquesta màxima instància requerisca a la Conselleria d’Educació l'acompliment immediat de cada sentència de referència en tots els seus termes, amb els legals apercebiments, dictant tots els actes administratius i iniciant els procediments legals perquè s'aplique el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) en ambdós casos.

Des d’Escola Valenciana es considera que aquest acte de desobediència a la més alta autoritat judicial valenciana per part de la Conselleria d’Educació és una irresponsabilitat política absoluta i contradiu l’objectiu últim d’una administració pública que hauria d’estar al servei de la societat.


Enllaçats per la llengua
 
 
Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, afirma que així com els docents "ens dediquem a ensenyar, malgrat les greus retallades en educació, la màxima instància educativa del País Valencià s’ha de dedicar a potenciar els programes educatius que millors resultats donen, els que tenen com a llengua vehicular el valencià. Si no ho fa, almenys ha d’acatar i executar el que la més alta magistratura judicial valenciana ha resolt de forma inapel·lable en el casos del col·legi Sant Cristòfol Màrtir de Picassent i Rei en Jaume de Xirivella. És molt greu i gens exemplificant que la Conselleria d’Educació estiga incomplint dues sentències fermes”. 

“Volem deixar patent la nostra fermesa per recordar que el valencià és de llei i que les administracions valencianes han de vetllar per protegir la nostra llengua. L’educació al nostre País necessita d’un especial suport institucional que faça de la nostra llengua una eina imprescindible per a aprofundir en la competència del nostre alumnat en una societat plurilingüe i cal que això ho acate la nostra Administració educativa. Farem tots els requeriments que calguen i esperem que no s’haja d’arribar a l’àmbit penal, perquè açò és un dret fonamental, el de tindre garantit poder estudiar en la modalitat educativa òptima, l’ensenyament en valencià”, ha destacat el president d’Escola Valenciana.


 
 
next