Compromís a favor de les samarretes reivindicatives a les Corts

La resolució imposada per Juan Cotino en abril de 2012 que regula el decor i l'ús de les dependències parlamentàries, és la particular Llei Mordassa del parlament valencià
7 juliol 2015 01:00h
RedactaVeu / València

La diputada de Compromís, Isaura Navarro, va assenyalat ahir que les Corts Valencianes han d’iniciar els tràmits necessaris per a derogar, al més ràpidament possible, la resolució imposada per Juan Cotino en abril de 2012 que regula el decor i l'ús de les dependències parlamentàries i és la particular Llei Mordassa del parlament valencià.

Segons va assenyalar Navarro “es tracta d’una norma absurda que no té cap sentit i que fou establida ‘ex professo’ per l’aleshores president de les Corts, Juan Cotino, contra la ciutadania que exercia el dret a la llibertat d’expressió i la diputada de Compromís Mònica Oltra pel seu ús de les samarretes protesta”.

Navarro recorda que el 15 de febrer de 2012 Mònica Oltra va ser expulsada del ple per Juan Cotino per lluir una samarreta amb el missatge: “No ens falten diners ens sobren xoriços”. Després de portar-la durant tot el ple, quasi a punt de finalitzar, Cotino la va cridar a l'ordre per tres vegades i la va expulsar. Tots els diputats de l'oposició es van alçar i van marxar per solidaritat. Després d’aquest fet, Cotino va elaborar aquesta ordre que encara és vigent a les Corts.

Aquesta norma indica que la presidència de les Corts haurà d'actuar immediatament quan s'utilitzen peces de vestir, cartells, fotografies, pancartes o altres elements materials que pogueren resultar al·lusius a algun diputat institució o terceres persones, o quan d'alguna manera es menyscabe el decor de la Cambra.
En aquest cas, assenyala la resolució, procediran a l’expulsió i a l'adopció, si escau, de les mesures sancionadores i disciplinàries que corresponguen. També es fixa que no es permetrà la presència a qualsevol dependència de les Corts de cap persona que utilitze aquests materials reivindicatius.
 
Un altre dels apartats estableix que no podran utilitzar-se les façanes interiors o exteriors, escales, ascensors, passadissos i altres espais comuns per situar cap tipus de propaganda, reivindicació, informació, cartells, pancartes o símbols que puguen identificar una opció política o qualsevol altre element.

Així mateix, aquesta resolució impedeix que els diputats i diputades puguen comparèixer davant els mitjans de comunicació a la sala de premsa de Les Corts acompanyats de persones alienes a la institució.

Segons Navarro “la derogació d’aquesta ordre és un pas essencial per recuperar la dignitat de la institució, recuperar la llibertat d’expressió de la ciutadania i els seus representants, tinguen la ideologia que tinguen.
 
next