Diari La Veu del País Valencià
La música, una excusa integradora, des de Benimaclet

RedactaVeu / Benimaclet

Entre el 14 i 20 de juliol el CIM de Benimaclet rebrà la Banda Città di Staffolo (Itàlia) i la Sociedade Musical e Recreativa Obidense (Óbidos, Portugal) per a bescanviar experiències i treballar conjuntament per a la integració social de joves amb necessitats especials a través de la música. Per a aquesta ocasió, la societat musical de Benimaclet comptarà amb la col·laboració de l’Associació Asperger de València, una associació que donarà a conèixer la realitat de les persones afectades per aquest trastorn i proporcionarà una experiència molt gratificant als integrants del projecte europeu.

El projecte integrador i de bescanvi de cultures musicals es realitzarà dins del projecte europeu de joventut A Universal Language: Integration through the Music englobat dins del programa d’intercanvi Erasmus+ per a l’Educació, Formació, Joventut i Esports com a projecte de Mobilitat i Aprenentatge per a la Joventut.

El projecte ha estat ben planificat i portat endavant per la col·laboració habitual del CIM de Benimaclet amb l’Associació Asperger València els quals han fet amb freqüència concerts solidaris i d’integració de persones afectades per la síndrome, però a més també ha ajudat l’estret contacte establert entre les esmentades societats musicals portuguesa i italiana, la qual cosa va possibilitar que la Junta Directiva del CIM elaborara aquest projecte acceptat i subvencionat per la Comissió Europea. Un fet destacable, i integrador, és que llengües com l‘italià, portuguès i valencià es barrejaran i fusionaran als carrers de Benimaclet en un únic llenguatge universal que tothom podrà entendre, i gaudir, com és la música.

Les diferents activitats que es duran a terme seran tallers de música adreçats a millorar les competències dels joves de l’associació d’Asperger i oferir la primera experiència internacional i de treball en grup, així com fomentar l’intercanvi d’habilitats per a la formació musical per a joves amb algun tipus de discapacitat. En primer lloc, se celebrarà una sessió de cor a càrrec de Berta Benito, professora de cor i violoncel a l’Escola de Música Hipòlit Martínez. En segon lloc i des d’Argentina, Aníbal Borzone, organitzarà un taller de batucada per als joves d’Asperger. Cal afegir que, Aníbal Borzone, timbaler solista de l’Orquesta Sinfónica de Córdoba (Argentina) y de la Banda Simfònica de la mateixa Província, oferirà també un concert on interpretarà peces que ens aproparan les arrels argentines a la cultura europea, per tal de completar la integració cultural i musical del projecte Erasmus+.

A més de les sessions de treball i tallers, el projecte està farcit de nombrosos concerts amb conjunts de les tres societats musicals implicades. Destaca el concert de la Benimaclet Big Band del CIM i de l’Orquestra Ligeira de Óbidos dijous 16 a la nit; les cercaviles i el concert de les tres bandes, a la cèntrica plaça de Benimaclet divendres 17 vesprada-nit, on hi veurem també una actuació conjunta de les tres agrupacions amb els joves de l’Associació Asperger; i el concert a l’auditori de l’Associació Musical El Verger on es desplaçaran italians i portuguesos per compartir també experiències amb els músics de la Marina Alta i aquesta comarca valenciana.

Els programes de les diferents bandes de música estaran formats per peces del seu territori per tal d’oferir una visió àmplia de les peculiaritats culturals de cada zona i que, tant el barri de Benimaclet com els joves de l’associació Asperger, puguen gaudir d’un encontre engrescador i educatiu al voltant de la música.

Comparteix

Icona de pantalla completa