Diari La Veu del País Valencià
Joanjo Garcia guanya el recuperat Premi de Narrativa Antoni Bru d’Elx

RedactaVeu / Elx

L’escriptor valencià Joanjo Garcia ha sigut el guanyador del XXVII Premi de Narrativa Antoni Bru, guardó que l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir d’Elx ha recuperat a través d’un projecte Verkami d’acord amb la seua tasca cívica i de vertebració de l’espai lingüístic i cultural valencià des del sud. El jurat ha decidit atorgar el guardó a la novel·la Tota la terra és de vidre, que serà editada per Bromera en la col·lecció ‘L’Eclèctica’ i presentada en un acte que tindrà lloc a Elx el 9 d’octubre.

El Premi Antoni Bru, el qual s’havia deixat de convocar tot i estar ben consolidat amb més de vint-i-sis anys de trajectòria, s’ha tornat a convocar enguany amb una dotació de 3.000 euros i ha rebut una magnífica resposta per part dels escriptors. Els vint originals procedents de tot el nostre àmbit lingüístic que s’han presentat a aquesta 27a edició demostren la projecció i el caràcter de referent que sempre ha tingut aquest guardó i, alhora, la vitalitat de la nostra literatura.

El jurat, format per Lliris Picó, Joaquim Espinós, Gonçal López-Pampló, Joan-Carles Martí i Pepa Guardiola, admet que “ho ha tingut complicat a causa de l’elevada qualitat de les obres presentades, però la decisió final, que donava com a guanyadora la novel·la Tota la terra és de vidre, va ser presa per unanimitat”. El jurat ha destacat que aquesta novel·la és una aportació renovada al gènere de la novel·la policíaca en la línia encetada per Ferran Torrent. Entre els aspectes més reeixits, assenyalen “l’ofici literari, la capacitat de crear una trama interessant protagonitzada per uns personatges versemblants que ajuden a retratar la València actual des de les claus de la novel·la policíaca”. Una vegada oberta la plica, els membres del jurat han valorat també “que l’autor siga un escriptor jove i amb projecció”.

Tota la terra és de vidre, que agafa el seu títol d’una citació de l’escriptor nord-americà Ralph W. Emerson, parla d’un crim. L’assassinat d’un membre del Tribunal de les Aigües és el punt de partida de la investigació de l’inspector Echebarri i el periodista Adrià Fabré i, alhora, d’una reflexió paral·lela sobre com resulta de complicat eixir impune després d’un crim, ja que la terra, parafrasejant W. Emerson, “es torna de vidre i és molt fàcil que el crim perfecte es trenque”. Es tracta d’una novel·la policíaca en la línia de l’estil nord-americà hard-boiled, una variant del gènere negre on trobem més violència i la frontera entre el bé i el mal està més diluïda. Així, aquesta novel·la explora els ambients sòrdids i els límits de la ciutat de València.

Joanjo Garcia (València, 1977) és llicenciat en Història i ha exercit com a professor d’ensenyament secundari a Catalunya. És autor de les novel·les Quan caminàrem la nit (XVIII Premi Enric Valor) i Aquell agost amb punt final, ambdues publicades a Bromera.

Comparteix

Icona de pantalla completa