Diari La Veu del País Valencià
El català més present que mai a l’Iboga Summer Festival

RedactaVeu / Tavernes de la Valldigna

L’Iboga Summer Festival es desmarca dels estils indie i pop, ho fa amb la participació de grups internacionals de la talla d’Asian Dub Foundation, Fanfare Ciocarlia, Gentleman & The Evolution, Babylon Circus, The Beat o Antwerp Gypsy Ska Orchestra, però també amb agrupacions procedents del País Valencià i Catalunya que han fet d’aquests sons la seua carta de presentació i del català, el seu idioma per cantar les lletres.

Posem per cas Trocamba Matanusca, una banda instrumental nascuda a la Vall d’Albaida que, en el seu segon disc, Mandoro i Boruca, abandona les versions per crear un so propi basat en el gypsy i el klezmer i amb aires reggae i swing i que, gràcies a la col·laboració d’artistes com Pep Gimeno ‘Botifarra’, Esteve Tortosa o Mariola Vila, dota les seues melodies de veu. Tanmateix, pel festival també passaran X-Fanekaes, Skatuttipresto i Nius de Nit, agrupacions valencianes que beuen de l’ska, del folk i del rock i que, malgrat la joventut dels seus integrants, destil·len bon gust tant en els seus arranjaments com en les seues lletres, autèntiques picades d’ull a la cultura valenciana. Una altra banda que destaca per la qualitat de les seues propostes i que, al costat de X-Fanekaes, Skatuttipresto i Nius de Nit, actuaran en la Carpa de Circ és Karra-Ska’l. Aquesta formació, nascuda a les comarques de l’Alcoià i el Comtat i amb un EP publicat, aposta pels ritmes ska-jazz, reggae i la rumba i per unes lletres no exemptes de crítica.

La Trocamba Matanusca

En la mateixa línia que aquestes agrupacions, però dins del concurs de bandes que organitza el festival, trobem els alacantins Kontaminació Akústica i La Fístula Valkànica o els catalans Assabè on Band. Són grups que, com d’altres que opten a fer-se amb el primer lloc d’aquest certamen i a actuar en l’escenari gran de l’Iboga Summer Festival, evidencien el gran calat dels sons gypsy, balkan, ska i reggae al País Valencià i Catalunya i que demostren, una vegada més, que la música no entén d’idiomes, de procedència o d’edat.

A propòsit del concurs, dels 35 grups que participen en el concurs de bandes del festival, sis són catalans, huit valencians i els altres 23 es reparteixen entre Andalusia, Albacete, Galícia, Madrid i Múrcia. Tots són emergents i canten en diferents llengües.

>

Ángel Crespo, codirector del festival declarava que “apostem per un tipus de festival únic a l’Estat espanyol i volem sumar al projecte grups emergents que participen de la nostra filosofia musical i escènica”. El festival per tercer any consecutiu, inclou joves agrupacions a la seua programació i es decanta pel mar Mediterrani com a escenari. Si en la primera i segona edició van ser Xàbia i Cullera les encarregades d’acollir les actuacions i activitats de l’Iboga Summer Festival, aquest any serà la localitat valenciana de Tavernes de la Valldigna la que donarà recer als concerts, els market o els tallers i espectacles infantils que aquest esdeveniment ha ideat per celebrar el seu tercer any de vida i, sobretot, per fer ballar i gaudir a tot aquell que s’aprope a aquesta cita amb la música.

Comparteix

Icona de pantalla completa