Diari La Veu del País Valencià
L’Institut de Física Corpuscular rep l’acreditació ‘Severo Ochoa’ com a Centre d’Excel·lència

RedactaVeu / València

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC) ha rebut l’acreditació ‘Severo Ochoa’ que el distingeix com a Centre d’Excel·lència. Aquesta distinció reconeix l’excel·lència i les contribucions científiques que realitzen els centres i unitats a nivell nacional i internacional, el seu impacte empresarial i social, i la seua capacitat per a atraure talent.

El lliurament d’aquesta acreditació s’ha produït en un acte presidit per la Secretària d’Estat de R+D+i, Carmen Vela, en la seu d’aquesta Secretaria dependent del Ministeri d’Economia i Competitivitat. A l’acte han assistit el director de l’IFIC, Juan José Hernández; el seu antecessor en el càrrec, Francisco Botella; el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo; i la vicerectora d’Investigació de la Universitat de València, Pilar Campins.

L’IFIC (centre mixt Universitat de València-CSIC) ha rebut la seua acreditació juntament amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Tots dos se sumen als 18 Centres d’Excel·lència que van aconseguir l’acreditació en edicions anteriors, i rebran un milió d’euros anual durant els pròxims quatre anys.

Aquestes distincions són el major reconeixement de la recerca científica dirigida a centres i unitats d’excel·lència a l’estat espanyol, i s’atorguen després d’un procés rigorós d’avaluació realitzat per comitès científics internacionals agrupats en tres àrees: ciències de la vida i medicina, ciències experimentals, matemàtiques i enginyeria, i ciències humanes i socials. Els centres i unitats acreditats destaquen tant per l’impacte internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seua capacitat innovadora i la seua intensa relació amb l’entorn social i econòmic. Són, a més, institucions de referència mundial capaces d’atraure talent internacional.

En la seua intervenció, la secretària d’Estat Carmen Vela ha assenyalat que l’excel·lència “cal reconèixer-la, cal identificar els centres i unitats que competeixen amb èxit a nivell europeu i mundial, i que compten amb plans estratègics i de recerca que els permeten seguir competint al més alt nivell. Aquests centres i unitats són particularment importants perquè actuen com a agents tractors en el conjunt del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació”. A més, ha recordat que aquests centres “no solament són els que millor recerca científica fan a Espanya, sinó que estan entre els millors del món en la seua especialitat”.

L’IFIC és capdavanter en recerca experimental i teòrica de física de partícules, astropartícules i física nuclear. Té una arrelada participació en activitats internacionals de prestigi i està a l’avantguarda dels coneixements científics en física fonamental. És pioner a l’estat espanyol en la recerca experimental dels constituents de la matèria, amb una trajectòria que va començar en els anys 50. L’etapa més recent de l’IFIC va començar el 1985, quan la Universitat i el CSIC van signar un conveni de col·laboració que dóna lloc a l’actual institut. Entre els seus objectius científics s’expliquen l’estudi del bosó de Higgs, del quark top, la cerca de noves partícules i models de la matèria, l’estudi dels neutrins i la seua utilització com a missatgers còsmics, la física nuclear i les seues aplicacions, així com el desenvolupament de la tecnologia per a nous detectors i acceleradors de partícules.

A més de la importància de la recerca realitzada a l’IFIC, que compta amb fites com la participació en el disseny, construcció i operació de l’experiment ATLAS del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN, on es va descobrir el bosó de Higgs en 2012, l’acreditació com a Centre d’Excel·lència ‘Severo Ochoa’ valora la capacitat del centre per a atraure talent, ja que el 35% del seu personal investigador procedeix de l’estranger. També reconeix l’aplicació d’aquests desenvolupaments en diverses ‘spin-off’ relacionades amb les aplicacions de la Física Nuclear i de Partícules a la Física Mèdica i a altres camps.

En l’acte celebrat també s’han lliurat les acreditacions ‘María de Maeztu’, una novetat en aquesta convocatòria que reconeix l’excel·lència en estructures organitzatives de recerca més menudes que els centres, situades sobretot en universitats. Han assistit representants de les unitats reconegudes: l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona; el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra; el Centre de Recerca de Física de la Matèria Condensada de la Universidad Autónoma de Madrid; el Departament d’Economia de la Universidad Carlos III de Madrid; la Unitat de Biologia Estructural del CSIC; i el Barcelona Graduate School of Mathematics del Consorci Centre de Recerca Matemàtica. Les unitats compten amb un finançament de 500.000 euros anuals durant quatre anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa