Diari La Veu del País Valencià
El FIB enceta la primera nit d’una edició que vol recuperar el públic estatal
ACN / Benicàssim

A poc a poc, però de manera constant, els ‘fibers’ han omplit el recinte des de primera hora d’aquest dijous, alguns acampats des de dilluns als càmpings del festival. Com cada any, és majoritària la presència de públic estranger (majoritàriament britànica), una tendència que es vol invertir enguany atraient més públic d’arreu de l’estat.

En aquest sentit, segons que ha explicat a l’ACN el membre de l’equip de comunicació de Maraworld (empresa organitzadora) Gustavo Navedo, en aquesta edició s’espera que entre un 55-60% del públic siga estranger i la resta, entre el 40-55%, estatal. La presència de noms com Los Planetas, Vetusta Morla (que actua per primera vegada al festival) o L.A. tenen per objectiu “reconquerir” el públic de l’Estat.

Així mateix, Navedo ha afegit que la presentació de nous discos “en exclusiva per al FIB” és un dels leitmotivs d’aquesta edició. Florence + The Machine, The Prodigy (amb nou disc després de sis anys), Noel Gallagher o la reunió dels Blur són alguns dels exemples.

En la jornada d’aquest dijous, la més discreta pel que fa a grans noms, el festival s’ha tret l’espina clavada amb l’actuació de Florence + The Machine, cancel·lada el 2012 a causa d’una inflamació de les cordes vocals de la seua cantant. Enguany, els espectadors sí han pogut escoltar la veu de Florence Welch, que ha esta l’actuació principal de l’escenari gran, cap de cartell de hui amb l’única actuació a l’Estat espanyol d’aquest estiu.

Abans, Crystal Fighters ha escalfat els motors en aquest escenari. Els anglesos tenen la particularitat de fusionar l’electrònica i l’indie-rock amb instruments bascos, com la txalaparta en algunes cançons així com el txistu i el timbal. Energia sobre l’escenari amb ritmes ballables.

Han estat els madrilenys Trajano! els primers en fer sonar la seua música en aquesta edició del FIB, amb primeres actuacions provinents de grups estatals. Mox Nox, The Last Dandies, LA o els catalans Ocellot, entre altres, han precedit les actuacions dels caps de cartell.

Actuació del grup Trajano durant la primera jornada del FIB 2015.

El festival encara enguany la seua segona edició amb nova direcció després de nomenar Melvin Benn nou responsable del festival. La companyia Maraworld va ampliar l’accionariat el 2014 amb les participacions majoritàries de les empreses MCD Productions i SJM Concerts per mirar de superar les incerteses econòmiques després d’entrar en concurs de creditors voluntari el 2013.

En opinió de Gustavo Navedo, la nova direcció és “garantia de perdurar molts anys” tot i que reconeix que el concurs de creditors “és un entrebanc que tardarem diversos anys en superar”. Amb tot, l’organització confia que aquest siga “el FIB de la recuperació i reconquesta”.

El retorn de Blur, un dels grans al·licients

Divendres, un dels gran exponents de l’electrònica de finals dels 90, The Prodigy, concentrarà bona part de les mirades, amb el grup de Gallagher.

L’actuació de Blur, aquest dissabte, és un dels principals atractius d’aquesta edició. La banda capitanejada per Damon Albarn presentarà a Benicàssim el seu nou àlbum The Magic Whip, primer treball d’estudi amb els quatre membres originals de la banda des de 1999. La presència de Blur, màxims exponents del ‘brit pop’ dels anys 90 juntament amb Oasis, coincidirà amb la de Noel Gallagher, i la seua banda High flying Bird (divendres).

Aquell mateix dissabte, el gran referent de l’indie estatal, Los Planetas, protagonitzarà la jornada al costat de l’actuació de The Kaiser Chiefs. Portishead són el cap de cartell de la jornada de diumenge amb els espanyols Vetusta Morla i Bastille.

Comparteix

Icona de pantalla completa