Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró demana a Medi Ambient que investigue les ajudes a la biomassa
RedactaVeu / València

Entre 2009 i 2014, l’anterior Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va impulsar, a través del Pla de Desenvolupament Rural del País Valencià (PDRCV) i amb el finançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), una sèrie d’ajudes públiques per a l’extracció de biomassa forestal.

Davant els greus impactes ambientals derivats de les actuacions subvencionades, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró va demanar a l’aleshores consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, els “papers” de la biomassa. Concretament, els expedients de les tales, així com les autoritzacions i els estudis d’afecció als espais protegits de la Xarxa Natura 2000. Els ecologistes també van sol·licitar els informes de les intervencions realitzades en zones cremades on, en contra de la majoria de recomanacions i de protocols tècnics i científics, s’ha extret biomassa forestal amb maquinària pesant, impossibilitant així la regeneració natural després de l’incendi i erosionant el sòl fèrtil.

Però, l’administració dirigida per la ja exconsellera Isabel Bonig “es va negar a facilitar aquesta documentació”, segons AE-Agró, “i ho va fer a pesar dels indicis de corrupció i de les presumptes irregularitats vinculades a aquestes opaques ajudes, que són promocionades, elaborades, redactades i supervisades per un reduït grup de tècnics de la Conselleria”.

Els beneficiaris d’aquestes subvencions també són, segons recorden els ecologistes, un xicotet grup d’empreses, que acaparen fins el 70% de les ajudes i que només actuen en quatre de les dotze demarcacions forestals valencianes.

Ajuts que acaben en les butxaques de 8 empreses

“Així resulta que uns ajuts europeus, que en teoria tenien com a objectiu conservar el medi ambient, prevenir incendis forestals i dinamitzar l’economia rural de tot el País Valencià, sospitosament han acabat en les butxaques de només huit empreses que han concentrat la seua activitat bàsicament al País Valencià, on han executat el 80% dels treballs subvencionats sense aplicar pràcticament cap garantia ambiental”, denuncia AE-Agró.

Petició d’una investigació del cas

AE-Agró espera que Elena Cebrián, nova consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, investigue aquestes ajudes i les possibles irregularitats en l’extracció de biomassa forestal al nostre territori. Per això, els ecologistes han remés una carta a la nova consellera de Medi Ambient “amb tots els indicis de possibles arbitrarietats i les presumptes irregularitats i negligències que han detectat en la concessió, l’execució, el seguiment i el control d’unes subvencions que, malgrat la seua finalitat ambiental, han tingut greus impactes en els nostres boscos i que han fracassat estrepitosament pel que respecta a la prevenció dels incendis forestals”.

A més a més d’aquesta petició a la nova consellera de Medi Ambient, el passat mes de maig, AE-Agró ja va alertar al Congrés dels Diputats d’aquest presumpte cas de corrupció vinculat als ajuts públics a la biomassa, que també compten amb un important suport econòmic del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Aquesta alerta va arribar després de la negativa de l’administració dirigida per Isabel Bonig a facilitar els “papers” de la biomassa i després que la Unió Europea acceptara la denúncia d’AE-Agró contra la Generalitat Valenciana per les irregularitats en la concessió de les ajudes del FEADER i pels abusos ambientals finançats amb aquestes subvencions europees.

Comparteix

Icona de pantalla completa