Diari La Veu del País Valencià
El PV aporta a l’Estat cada any 1.453 milions més del que rep
EP / ACN / Madrid / València

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat aquest dimarts que les dades publicades pel Ministeri d’Hisenda sobre el sistema de comptes territorialitzat confirmen “la singularitat del cas valencià, que és el cas més injust de totes les comunitats autònomes espanyoles”.

“Tot i tenir una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola, i per tant amb un dret constitucional a rebre de la resta de l’estat, som contribuents nets”, ha explicat Soler.

“La Comunitat Valenciana és l’única que es troba en aquesta situació, que es repeteix any rere any, i que és veritablement negativa per poder mantenir l’estat del benestar”, ha afirmat.

El conseller ha explicat que “la solució lògica” a tot això és l’aplicació per fi d’un nou model de finançament que aplique un finançament per càpita lògic. “És a dir que l’augment dels ingressos és l’única manera de fer front a aquesta situació tan terrible”, ha dit Soler.

Comptes Públics Territorialitzats

Aquestes dades corresponen al 2012 i apareixen incloses en l’informe ‘Sistema de Comptes Públics Territorialitzats’, difós pel Ministeri d’Hisenda i elaborat a partir d’una metodologia dissenyada per Ángel de la Fuente, Ramón Barberán i Ezequiel Uriel.

L’informe, en el qual s’avalua la relació entre càrregues i beneficis com a conseqüència de la incidència en cada territori dels pressupostos públics, mostra que Madrid, Illes Balears i Catalunya, al costat del País Valencià, que aporta 1.453 milions (1,48% del PIB), són les quatre regions contribuents netes, amb uns fluxos d’eixida equivalents a una mitjana del 5,6% del PIB.

En el cas de les regions receptores netes, els fluxos d’entrada van equivaldre a una mitjana del 5,5% del seu PIB. En total, els fluxos redistributius entre diferents regions van ascendir en 2012 a 26.000 milions d’euros, un 2,8% del PIB de l’Estat espanyol.

En termes per càpita, la comunitat autònoma que més aporta és Madrid, amb 2.927 euros per persona, per davant dels 1.192 euros de les Illes Balears, els 984 euros de Catalunya i els 284 euros dels ciutadans del País Valencià.

Els ciutadans que més reben són els de Ceuta i Melilla (4.336 euros per càpita), enfront dels 2.401 euros d’Extremadura, els 1.704 d’Astúries, els 1.642 de Canàries i els 1.158 de Castella i Lleó.

Comparteix

Icona de pantalla completa