Diari La Veu del País Valencià
L’FSMCV sol·licita 20 milions d’euros a Marzà per al seu projecte social, educatiu i cultural
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha mantingut la primera reunió amb Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura, i Esport, Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura i Esport, i Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, en la qual ha sol·licitat 20,16 d’€ milions per al seu projecte social, educatiu i cultural.

El conseller ha rebut les propostes que l’FSMCV va presentar a les principals formacions polítiques abans de les eleccions municipals i autonòmiques, una actualització de les esmenes, elaborades a partir de la Llei Valenciana de la Música de 1998, a què van donar suport el PSPV, Compromís i EUPV en les Corts Valencianes en 2009 que suposaria un impuls per al col·lectiu i entorn de la qual la Federació espera un consens de tots els partits.

Les escoles de música suposen el 54% del total del programa presentat, 10,9 milions, amb els quals s’implantaria un model que estaria d’acord amb el decret que les regula i que té com a objectiu que siguen centres educatius normalitzats, amb un director del centre, formació contínua del professorat, sistemes d’avaluació, segell de qualitat… Marzà ha mostrat la seua sintonia amb el vessant amateur i professional que afavoriran aquests centres i amb les activitats extraescolars que poden realitzar.

L’increment pressupostari ajudaria a finançar parcialment els costos derivats de la contractació i de l’alta en la Seguretat Social del personal docent, no docent i despeses corrents d’uns centres que depenen de les societats musicals, associacions sense ànim de lucre, i que des de fa 20 anys pateixen una gradual pèrdua de cobertura, passant del 70% a menys del 20%, i que contrasta amb el suport que brinden altres comunitats autònomes a les escoles de música.

L’FSMCV ha presentat a Marzà les cinc línies transversals sobre les quals pivota la proposta: empleabilitat a la qual es destina el 46,1%, sostenibilitat (38,5%), identitat (10,8%), internacionalització (2,6%) i innovació (2%); i els deu eixos estratègics que la componen: educació, dotacions i infraestructures, circulació de bandes de música i grups artístics, plataforma tecnològica i sistemes d’informació, investigació, creació, divulgació, ocupabilitat, millores en el finançament i gestió del col·lectiu i altres iniciatives públiques.

Marzà ha manifestat el paper fonamental de la Federació en la marca col·lectiva i s’ha mostrat receptiu a una interlocució i diàleg constant. Així mateix, el conseller ha assegurat que estudiarà el programa i iniciatives de l’FSMCV i es crearan grups de treball en relació amb el projecte i futur del principal agent cultural del País Valencià, segons la Universitat de València.

Pedro Rodríguez, president de l’FSMCV, ha assegurat que “esperem del conseller una gran sensibilitat entorn d’un moviment associatiu que és un fenomen únic en el món pel seu paper vertebrador, la seua història i gran implantació a la Comunitat Valenciana”. Així mateix, Rodríguez creu que “és el moment de transitar cap a una aposta justa i decidida per les societats musicals”.

Un moment de la reunió entre representants de l’FSMCV i el conseller Marzà

600.000 euros contra el fracàs escolar

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, publicava en el DOCV una resolució per la qual es convoca el programa per al desenvolupament de projectes d’innovació per a la lluita contra el fracàs escolar a través d’activitats de promoció de la música en els centres d’Educació Infantil i Primària, instituts d’Educació Secundària i els conservatoris per un import de 600.000 euros. Els centres podran incloure com a col·laboradors en els seus projectes a altres organismes de difusió musical i cultural com escoles o centres de música.

Aquesta iniciativa va sorgir a partir del treball de sensibilització de l’FSMCV i dels resultats de l’Avaluació Diagnòstica del departament des de 2011 que van demostrar que l’alumnat que dedicava més temps a la formació musical obtenia millors resultats en les competències lingüística i matemàtica.

Pagaments i convocatòries

El president de l’FSMCV ha informat el conseller de la situació dels pagaments i la publicació de les convocatòries. L’anterior Consell va finalitzar la legislatura amb el finançament de 2013 i 2014 pagada. No obstant açò, Rodríguez ha comunicat a Marzà que la convocatòria d’escoles de música (5,4 milions d’euros), d’educands (250.000) i la d’adquisició d’instruments (215.000) corresponents a l’any 2015 estan pendents i pateixen un considerable retard, per la qual cosa li ha sol·licitat que s’acceleren aquests tràmits que l’any passat es van publicar en el DOCV al febrer i s’habilite un termini raonable per a la seua presentació, una proposta que el conseller prendrà en consideració.

En aquest sentit, l’FSMCV va traslladar a les principals formacions polítiques la necessitat que les convocatòries i resolucions tinguen un calendari fixat i uns terminis que permetrien millorar la gestió i la presentació de projectes en tots els àmbits. Els retards en la publicació d’aquests procediments administratius suposen també la demora en el cobrament de les ajudes.

A la reunió han assistit també responsables de l’FSMCV: Juan Vicente Mateu, secretari general i responsable de l’àrea d’activitat federal al costat de Vicent Cerdà, Luis Vidal, tresorer responsable de l’àrea jurídic-econòmica, i els vocals de la junta directiva: Daniela González, responsable del Centre d’Estudis, Maria José Mira, àrea d’escoles de música, i Sara Sanjuan, responsable de comunicació.

Comparteix

Icona de pantalla completa