Diari La Veu del País Valencià
Fundació de la UV, prop de centenars de projectes culturals
RedactaVeu / València

En l’àrea cultural, la Fundació General de la Universitat de València, amb el suport del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, ha promocionat i desenvolupat 172 activitats, entre les quals destaquen l’exposició de l’any, ‘Mestres de ciutadania’, la qual va suposar un emotiu homenatge de la Universitat a Manuel Broseta, Ernest Lluch i Francisco Tomás y Valiente, tots tres assassinats per la banda terrorista ETA; i la 12a Biennal del Patronat Martínez Guerricabeitia, que guanyaren els artistes Mavi Escamilla i Miki Leal.

Així mateix, la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau va acollir més de 60 representacions teatrals i la programació musical a càrrec del Patronat d’Activitats Musicals va reunir vora 21.800 persones en 69 concerts i recitals, entre els quals els cicles de concerts de cambra i el festival d’estiu Serenates al Claustre.

En matèria d’inclusió, destaca la presentació de la primera aplicació de Llengua de Signes per a mòbil, SIGNA UNI, implementada per la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat de la Universitat de València, la qual ha donat suport, durant tot l’any, a 1.117 estudiants, 83 PDI (Personal Docent i Investigador) i 89 PAS (Personal d’Administració i Serveis). Aquestes xifres continuen posicionant la Universitat de València com a la institució acadèmica presencial amb major nombre d’estudiants amb diversitat funcional matriculats. Aquest treball va estar reconegut amb els VI Premis COCEMFE 2014, per la seua tasca a favor de la plena integració i normalització socioeducativa de l’alumnat amb discapacitat física.

Trastorns en menors de fins a 36 mesos

Per la seua banda, el Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca (CUDAP) va publicar una recerca sobre detecció precoç de trastorns del desenvolupament en menors dels 3 als 36 mesos, dirigida per Franscisco Alcantud, catedràtic de Psicologia de la Universitat de València i director del CUDAP. Aquesta investigació va ser guardonada en la quarta edició dels Premis Estatals d’Atenció Primerenca.

Quant a la promoció de la cooperació universitària al desenvolupament, en 2014 la Fundació General de la Universitat de València ha estat present, mitjançant l’execució de diferents projectes tècnics, a huit països d’Àfrica i Sud-amèrica; ha produït, a través del seu Patronat Sud-Nord, un documental que recupera i posa en valor el llegat de Manuel Castillo; i ha organitzat la I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament.

D’altra banda, la Universitat de València és, des del 2010, la institució acadèmica que més inverteix en ajuda al desenvolupament. Segons l’últim informe de l’Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD), de CICUE-CRUE, publicat en 2014, la Universitat va destinar més d’1,5 milions d’euros a accions de cooperació.

Inserció de 182 persones

La Fundació General de la Universitat de València és responsable també de la promoció de l’ocupació entre l’estudiantat i les persones titulades per aquesta universitat, a través de l’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL). Aquest servei va aconseguir en 2014 la inserció de 182 persones inscrites en la seua Borsa de Treball, va gestionar un Pla Integral d’Ocupació per a desocupats menors de 30 anys amb 23 insercions com a resultat; va encetar el Programa ‘Activa el teu futur’ d’Ibercaja amb la contractació de 20 persones, va elaborar 67 informes d’indicadors d’inserció dels màsters oficials, va redactar el III Estudi d’Inserció Laboral i l’Informe d’Evolució d’Indicadors d’Inserció, i va organitzar el IX Fòrum d’Ocupació de la Universitat de València amb la participació de 62 empreses i institucions.

Altres aspectes que han ocupat l’activitat de la Fundació General de la Universitat de València ha estat l’impuls d’accions formatives mitjançant els diferents serveis i Patronats Especials, les quals han estat 88 enguany; el foment de l’acció ciutadana i el voluntariat, mantenint la seua aposta per la participació universitària amb els programes Alumni UV i de Voluntariat Cultural; així com la promoció de la recerca i la divulgació científica.

La Fundació i el mecenatge

Una tasca molt important de la Fundació General és la gestió dels patrocinis que, mitjançant convenis, fan possible la participació directa d’empreses i institucions públiques i privades en l’activitat universitària.

En 2014, han estat patrocinadors d’aquesta Fundació: Banco Santander, Heineken España, i els ajuntaments de Gandia i de València. Com a entitats col•laboradores destaquen la Comissió Europea, Ibercaja Obra Social, Fundació Banc Sabadell, Fundación Vodafone España, Universia, Fundació Campus Ontinyent i Caixa Popular.

Igualment, la Fundació General de la Universitat de València participa en diferents xarxes fundacionals per a la promoció de la difusió de la seua activitat. La Fundació forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Fundació Anna Lindh, l’Asociación Española de Crowdfunding, la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Alumni España, LEO-NET i la Regional Network Labour Market Monitoring.

Més informació en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa