Diari La Veu del País Valencià
Gonzalo Anaya demana un únic horari amb sessions de 60 minuts per a Primària
RedactaVeu / València

La Mesa de Pares va consultar la Confederació Gonzalo Anaya sobre la nova distribució horària proposada per al curs 2015/2016, en la qual es presenten dos models, amb sessions de 45 i 60 minuts. Tot i que es valora aquesta proposta, des de la Confederació majoritària d’AMPAs del País Valencià aposten per les sessions d’un hora com a model únic per a tots els centres i així ho sol·licitaren en la reunió.

Segons Gonzalo Anaya, les sessions de 45 minuts “a més de ser insuficients, s’allunyen dels interessos i les necessitats educatives de l’alumnat”. En aquest sentit, argumenta que “l’alumnat necessita un temps de transició entre sessió i sessió que en aquest horari no és possible perquè minva el temps efectiu de classe”.

A més, considera que el model de 45 minuts “tan sols funciona correctament” amb grups reduïts i amb metodologies innovadores i científiques com l’aprenentatge cooperatiu, els projectes interdisciplinaris i educació inclusiva. “Per tant, fins que no es canvien els currículums i s’apliquen aquest noves metodologies no és possible la implantació dels 45 minuts i apostem per sessions de 60”, asseguren.

Reducció de Religió i Valors Socials

Una altra de les aportacions de la Confederació Gonzalo Anaya ha sigut la reducció de la Religió / Valors Socials en Primària a 1 sessió setmanal i no hora i mitja com està establit actualment. “Entenem que aquesta és una bona oportunitat que no s’ha de deixar escapar per a reduir la càrrega lectiva d’aquesta assignatura que en el temps haurà d’eixir fora de l’horari escolar i ser de caràcter voluntari. Altres comunitats autònomes sí han pres aquesta decisió i considerem que la Comunitat Valenciana i el nou govern ha de continuar per aquest camí”, defensa la Confederació.

L’habilitació de les aules suprimides i la reobertura d’algunes d’elles per al proper curs va ser també un dels temes tractats en la reunió. Des de la confederació Gonzalo Anaya valoren la disposició de la nova administració “si bé demanen la reobertura de totes les unitats suprimides al més prompte possible”. En aquesta línia apunten: “Eliminar línies és deixar sense oferta les famílies i, a més, provoca una saturació de les aules, redueix mestres als centres educatius i afecta directament l’atenció educativa dels nostres fills i filles”.

Ajudes al transport

La Confederació també s’ha posicionat “a favor” de la modificació de l’Ordre 65/2015 d’ajudes individuals al transport escolar i en el que es substitueix els 3 km en línia recta pel recorregut més accessible i segur.

“Aquesta ens pareix una mesura molt positiva a més d’un criteri més raonable, recordem que la línia recta introduïda per l’exconsellera Català va deixar fora milers d’estudiants. Ja en les anteriors Meses de Pares on es va tractar aquesta qüestió van mostrar el total desacord de l’organització al considerar-lo un criteri absurd i sense cap sentit que suposava no tindre en compte les característiques de les poblacions”, recorda la Gonzalo Anaya.

En aquest mateix apartat, la Confederació ha proposat que es considere també la concessió d’aquestes ajudes per a Batxillerat i Infantil, ja que “encara que no són ensenyaments obligatoris, es pot donar la circumstància de famílies que no poden escolaritzar els seus fills per no disposar d’aquest servei, i més, en el cas de germans en etapa primària o secundària que sí disposen d’ajuda de transport”. També han traslladat els problemes que pateixen en aquest mateix sentit aldees i pedanies que per la seua singularitat no poden accedir a les ajudes, per la qual cosa hem demanat que s’estudien aquestes singularitats.

Pel que fa al nou article que s’inclou en el decret 87/2015 sobre el currículum d’Educació Secundària i Batxillerat sobre les noves mesures d’atenció a la diversitat (art. 22), la Confederació ha manifestat estar “totalment d’acord”. Així assegura: “els actuals programes de millora de l’aprenentatge i del rendiment de la LOMCE eren ineficients perquè condueixen irremediablement els alumnes amb problemes d’aprenentatge a un atzucac quedant despenjats del sistema educatiu i sense possibilitat de tornar a integrar-se”.

Finalment, la Confederació ha donat suport a la supressió de la disposició addicional tercera d’aquest mateix decret sobre els Programes d’Educació Plurilingüe, ja que l’obligació d’impartir una assignatura no lingüística en castellà es va establir el curs passat “sense dialogar amb els diferents educatius” i que “convertir aquesta obligació en una opcionalitat és un primer pas per la defensa de les línees en valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa