Diari La Veu del País Valencià
Baralla escolar al Consell Valencià de Cultura per la deficiència en la música tradicional
EP / RedactaVeu / València

El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha alertat aquest dilluns sobre la “deficient” situació de la música tradicional i popular valenciana, tant en l’àmbit educatiu com en la seua presència en la societat. Per afrontar-la, proposa una sèrie de mesures que van des d’augmentar i “unificar” el seu ensenyament des de Primària elaborant un material curricular adequat, fins a potenciar una programació estable en espais com el Palau de la Música o les Arts.

Així ho posa de manifest en un informe aprovat aquest dilluns en una sessió plenària que no ha estat exempta de polèmica, ja que el citat informe, encarregat per la Comissió de les Arts del CVC a Ximo Tébar i Sole Giménez, es presentava hui sense la part en la qual està treballant aquesta última, relativa als continguts bàsics que hauria de tenir una assignatura o si escau un grau sobre música tradicional valenciana.

En el transcurs del debat, Giménez ha assenyalat que es va comunicar per correu electrònic amb el president de la Comissió de les Arts per a advertir-lo que a l’informe de Tébar, que segons entenia haurien d’haver elaborat entre els dos, quedava per afegir la seua part. Aquest li va contestar que hauria de presentar-la el dia 20 i encara que Giménez va respondre que per a aquesta data no estaria llesta, la Comissió ho va aprovar igualment, cosa que ha lamentat.

A partir d’ací, ha preguntat si seguir o no amb el treball que estava fent i s’ha alçat el debat entre els membres del ple sobre si retornar l’informe a la comissió fins que estiguera tot complet o no. Finalment, s’ha acordat aprovar el present informe, sobre el qual Giménez ha manifestat “no tenir res en contra”, i posteriorment, quan estiga la part de la cantant, portar-ho a ple com a “complementari”.

El professor i jazzista Ximo Tébar

Per la seua banda, Ximo Tébar, que ha fet figurar el seu nom com a redactor de l’informe, fet que cap conseller havia fet fins a hui, s’ha negat a posar el nom de la seua companya Sole Giménez com a encarregada també de la seua elaboració perquè segons ell, “no s’ajustaria a la realitat”.

Durant la discussió, diversos consellers, com Jesús Huguet, han lamentat aquesta “discussió estèril”, i fins i tot algun com Glòria Marcos ha considerat una “vergonya” aquesta discussió més pròpia de “xiquets en l’escola”. Tant ella com altres membres del CVC, han assegurat que en els anys que porten en la institució és la primera vegada que veuen una cosa així i ha criticat “l’ego” de posar el nom del redactor de l’informe, cosa que “mai es posa així”.

La cantant Sole Giménez

Propostes del document, ergo allò que importa.

El contingut del text, per la seua banda, no s’ha posat en discussió i s’ha aprovat sense arribar a llegir-se. En ell es posa en relleu la necessitat de “revisar el material curricular per a Primària i Secundària pel poc tractament que rep” en l’actualitat.

Així mateix, proposa una orientació “unificada” per al seu estudi en els Conservatoris Professionals i Superiors, on segons avisa, és “insuficient” i està molt “diversificada”. Fets obvis que va recollir La Veu en l’entrevista que va publicar fa un mes al director del Conservatori Superior de Música de València.

Pel que fa als mestres, parla de “formació insuficient” i lamenta que “no reben instrucció específica i tècnica sobre la música tradicional i folklòrica valenciana que els permeta treballar-la amb els alumnes amb la “freqüència que seria desitjable” així com amb “fórmules pràctiques i efectives”.

Per afrontar aquesta situació, el document proposa constituir un grup de treball o un observatori independent que recopile i analitze propostes i emeta informes sobre possible implantació formada per especialistes etnomusicològics (que triarien repertoris), pedagogs (per a posar diferents dinàmiques i enfocaments metodològics), instrumentistes (per transmetre diferents tècniques instrumentals), tecnològics (per oferir i orientar la creació de materials multimèdia), i que aquest grup de treball participe en elaboració del material curricular que les editorials ofereixen.

A través del CEFIRE, se suggereixen tallers i cursos de formació per a professors de Primària i Secundària. També parla de crear un repertori amb guions i tutorials dirigit als docents que integre diferents disciplines artístiques de la tradició valenciana.

El document insta a potenciar la música tradicional valenciana amb concerts, tallers, cicles, mostres, una programació estable en auditoris com el Palau de la Música o les Arts, o la seua inclusió en festivals, a més de completar la Fonoteca de Materials de l’IVM-CulturArts.

Finalment, convida els organismes competents a seguir treballant en la consecució del rang universitari que mereixen els ensenyaments artístics superiors.

Comparteix

Icona de pantalla completa