Diari La Veu del País Valencià
Una veïna de Torelló, discriminada en un CAP en adreçar-se al metge en català
RedactaVeu / Barcelona

Sandra Vaqué, veïna de Torelló, ha fet arribar a la Plataforma per la Llengua una queixa per l’agressió lingüística que ha patit aquest matí al centre d’atenció primària d’aquesta localitat.

El pediatra substitut l’ha instada a parlar en castellà tan bon punt l’ha saludada. Segons els fets, el doctor en qüestió li ha etzibat un “aquí se habla en español. Porque estamos en España, ¿no?”, en sentir-li dir el “bon dia”. Davant la incredulitat de la mare de la pacient, una menor, el doctor ha reiterat el seu discurs amb un: “Digo, que esto es España, ¿o acaso estamos en Inglaterra?”.

La Sra. Vaqué, li ha respost en castellà que ‘la nena s’expressa millor en català’ i que si li permetia fer-ho amb la seua llengua materna. Però la resposta ha estat igualment contundent: “Está bien, les doy a elegir. O hablan en español, o hablan en inglés, ¿qué prefieren?”.

La Plataforma per la Llengua s’ha posat immediatament a disposició de la pacient per assessorar-la en la tramitació de la denúncia al CAP, tot atenent a l’obligació que té l’administració i qualsevol treballador que hi està contractat de respectar els drets lingüístics i garantir l’atenció tant en català com en castellà.

Així mateix, segons el que disposa l’article 32 de l’Estatut, no hi pot haver discriminació per l’ús de cap de les dues llengües, ni del castellà ni del català.

Malgrat la gravetat del cas, la senyora Vaqué ha informat que no li ha molestat parlar en castellà, i que ho hauria fet igualment si el doctor li ho hagués demanat amb educació, “però que l’exigència i les formes han estat massa violentes com perquè els fets queden en un no-res”.

La Plataforma per la Llengua considera “intolerable” aquest fet i sol·licita a l’administració que prenga les mesures necessàries perquè s’acomplisca l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, pel qual els poders públics de Catalunya han d’establir les mesures necessàries per facilitar l’exercici del ciutadà de poder expressar-se tant en català com en castellà, i el compliment del deure per part del ciutadà de conèixer ambdues llengües. I reconeix que aquest fet és especialment greu en un centre d’atenció primària.

Comparteix

Icona de pantalla completa