Diari La Veu del País Valencià
Una pantalla valenciana que absorbeix el soroll

RedactaVeu / València.

Un equip d’investigadors del Centre de Tecnologies Físiques: Acústica, Materials i Astrofísica de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat un nou model de pantalla acústica d’altes prestacions i baix cost que permet absorbir o reflectir de forma molt eficient el soroll.

Els resultats, publicats recentment per la revista AIP Advances, poden aplicar-se en la reducció del soroll procedent del trànsit de carretera o ferroviari; en l’aïllament i la separació d’ambients d’un edifici, o en la disminució del so generat per instal·lacions industrials com ara màquines refrigeradores, centres de transformació, compressors, etc.

Un model modular, transportable i més versàtil

Patentada per la UPV i desenvolupada per un equip del Centre de Tecnologies Físiques: Acústica, Materials i Astrofísica, l’avantatge més important de la nova pantalla és la reduïda grossària dels pals que la composen. Així, amb un guix de tan sols 30 centímetres, s’obtenen atenuacions de 25 dB en el rang de 600-1000 Hz.

A més, el model destaca també per ser modular i transportable, la qual cosa fa que la construcció siga molt senzilla i ajustable en freqüència, i que estiga dotada d’una major versatilitat que les pantalles tradicionals.

Foto: UPV.

Facilita la necessària ventilació de les màquines refrigeradores

Constanza Rubio, investigadora del Centre de Tecnologies Físiques: Acústica, Materials i Astrofísica de la UPV, afirma que, “en el mercat, la majoria de productes són barreres consistents en murs o pantalles rígides i contínues, que no deixen passar l’aire i que per a determinades aplicacions no resulten adequades, com per exemple les màquines refrigeradores, que necessiten ventilació”.

“La nostra pantalla és oberta”, explica la investigadora de la UPV, “amb la qual cosa, a més, des del punt de vista visual, l’impacte és molt menor, i des del punt de vista constructiu, en ser modular, resulta fàcilment instal·lable i adaptable a l’ús que se li vulga donar”.

La pantalla, almenys, es composa de dues files de pals, disposats de manera periòdica amb una separació subsònica entre els elements de la mateixa fila, és a dir, molt menor que la longitud d’ona del so. Pel que fa al material, el prototip desenvolupat als laboratoris del Centre de Tecnologies Físiques: Acústica, Materials i Astrofísica de la UPV està construït amb taulers de fusta, si bé podria realitzar-se amb múltiples tipus de material sòlid, fins i tot a partir de deixalles d’obra, residus ceràmics o vegetals.

Ara, els investigadors del Centre de Tecnologies Físiques: Acústica, Materials i Astrofísica de la UPV centren els esforços en la millora del rendiment de la pantalla dissenyada. Entre els seus objectius, cerquen reduir més encara -si això és possible- el gruix dels pals, i introduir nous mecanismes que els doten de major versatilitat.

Més informació en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa