Diari La Veu del País Valencià
Mostra Viva obrirà les finestres de València a la diversitat cultural del Mediterrani
RedactaVeu / València

El principal propòsit de Mostra Viva és celebrar la festa de la reconstrucció cultural. “Després d’anys de penúria cultural, València necessita inaugurar una nova època de recuperació i autoestima. Tots els agents culturals -administració, associacions, professionals i creadors- han de sentir-se convocats a participar activament en aquesta festa”, anuncien els seus organitzadors.

Un altre dels objectius passa per col•laborar en la construcció de l’espai cultural dels pobles de la Mediterrània per afavorir la cultura de la pau i el diàleg respectant la diversitat mediterrània.

Homenatge a Ovidi Montllor

El fil conductor d’aquesta edició serà l’homenatge a Ovidi Montllor al 20 aniversari de la seua mort i especialment en la seua faceta cinematogràfica. Aquesta serà l’aportació a un any replet d’esdeveniments commemoratius centrats en la seua tasca de cantautor. Manuel Boix (l’Alcúdia 1942) que va dissenyar el cartell de la X Mostra de València el 1989, serà l’autor de la imatge oficial de Mostra Viva 2015.

Propostes temàtiques

Del 14 al 18 d’octubre el certamen possibilitarà gaudir de desenes de propostes en les següents àrees temàtiques com ara: Cinema del Mediterrani, àrea temàtica coordinada per Antonio Llorens, Giovanna Ribes, Vicent Tamarit i Roberto García; L’Ovidi, 20 anys en off, on es programarà el documental ‘L’Ovidi: el making off de la pel•lícula que mai és va fer’ i altres obres de la seua filmografia. A més, hi haurà homenatges en els quals es seleccionaran dos cineastes mediterranis i es programaran les seues obres més significatives, així com obres realitzades per dones valencianes.

Un altre contingut es centrarà en el Cinema Àrab, en què hi haurà una selecció d’obres de països àrabs en col•laboració amb la Casa Àrab; els Premis Lux –amb selecció de films que participen en els Premis Lux del Parlament Europeu-; Mostra de Cabines, en la qual tindrà cabuda una selecció de migmetratges guardonats en la trobada Internacional la Cabina amb la col•laboració de l’Aula de Cinema de la Universitat de València; i Curtmetratges del Mediterrani, amb obres seleccionades entre les presentades en festivals de països mediterranis.

Trobada de Música del Mediterrani

Aquesta àrea temàtica coordinada per Lluís Miquel Campos i Oriol Caballé inclourà L’Ovidi, 20 anys en off, apartat musical de l’homenatge a l’Ovidi amb cantautors i intèrprets que s’han inspirat en la seua obra; Música en valencià, amb grups d’estils diferents rock, jazz, pop, ska, reggae- que utilitzen el valencià com a vehicle d’expressió; Música Mediterrània, amb concerts de grups que s’inspiren en les arrels de tots dos costats de la Mediterrània, instal•lats a l’Estat espanyol o convidats a la Trobada; i Música a banda, un espai per gaudir del mestratge de les bandes del nostre pobles i ciutats. Escena del Mediterrani, poesia del Mediterrani, Arts del Mediterrani, Mostra Educativa, Debats del Mediterrani i Gastronomia del Mediterrani, on s’oferiran plats mediterranis d’una selecció de restaurants i els productes naturals d’una selecció de productors, completen l’agenda del Festival d’enguany.

35 anys de Festival

La breu vida de Mostra Viva del Mediterrani es pot resumir així:

1980-1990: Es crea la Mostra de València Cinema del Mediterrani, la Trobada de la Música del Mediterrani i l’Encontre d’Escriptors del Mediterrani. La Trobada de la Música i l’Encontre d’Escriptors es van esvair en la dècada dels 90.

2011: Rita Barberá tanca la Mostra de València, després de 31 edicions (1980-2010), i la trobada Internacional d’arts escèniques VEO-València Escena Oberta (2003-2011).

2012: Primera trobada de gent de la cultura presidida per la indignació i el compromís de recuperació de la Mostra de València.

2013: Creació de l’associació Mostra Viva Cinema del Mediterrani que organitza Mostra Viva 2013 marcada per la rebel•lia, la il•lusió per rescatar un espai ciutadà i per l’aportació generosa de creadors i voluntaris.

2014: Segona edició, sota el signe de la resistència. Major pressupost, gràcies a l’ajuda d’associacions i fundacions internacionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa