Augmenta la despesa en material i llibres de text per la tornada a l’escola

Segons una enquesta de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, preveu que un 14% farà un desembossament d’entre 700 i 1.000 euros i un 60% entre 300 i 700 euros.
9 agost 2015 01:00h

EP / València

Quasi un 60 per cent de les famílies valencianes preveu una despesa d'entre 300 i 700 euros per fill en 'la tornada a l’escola' del pròxim curs 2015-2016, mentre que vora el 14 per cent realitzaran un desemborsament d'entre 700 i 1.000 euros, segons una enquesta de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) sobre les despeses derivades del retorn a les aules després de les vacances.

En un comunicat, l'entitat subratlla que l'informe revela que la previsió de la despesa per al pròxim curs 2015/2016 és "superior al desemborsament realitzat en 2014".

En concret, per etapes escolars, el document assenyala que en totes elles la mitjana de despesa se situa entre els 300 i 700 euros, encara que en el cas dels cursos d'Infantil, un 12 per cent dels enquestats té una previsió de més de 1.000 euros, mentre que en Secundària s'incrementa fins a un 16,6 per cent el percentatge de pares el desemborsament dels quals serà entre 700 i 1.000 euros.

Pel que fa a la partida inicial, un 82 per cent dels consultats afirma que el major desemborsament és la compra dels llibres de text, que en el cas dels cursos de primària arriba fins a un 90 per cent. "Molt per darrere", agreguen, queden els uniformes, la roba i el material escolar.

Menys reutilització de llibres

Respecte a la reutilització de llibres d'anys anteriors, més d'un 75 per cent sosté que no podrà aprofitar-los, percentatge que augmenta pel que fa a l'any passat, quan va ser d'un 67 per cent. Aquest augment pot explicar-se pel canvi introduït a conseqüència de la LOMCE, apunten des de l'associació.

Així, només un 28,2 per cent afirma que en el seu centre escolar existeixen iniciatives per a la reutilització de llibres d'anys anteriors, percentatge inferior al 43 per cent que van respondre en aquest sentit el passat any.

Sobre aquest tema, el president d’Avacu, Fernando Móner, ha advocat per parar "ja el canvi continu en els llibres per fer guanyar diners a uns pocs i que suposa un greu desemborsament per a les butxaques de les famílies", al mateix temps que ha demanat que "d'una vegada per sempre" s'engeguen iniciatives que potencien l'intercanvi de llibres perquè es puguen reutilitzar durant diversos anys seguits.
 
next