Diari La Veu del País Valencià
Mulet: ‘El TTIP acabarà amb totes les DO i marques de qualitat de productes valencians’
RedactaVeu / Madrid / València

Segons ha explicat Mulet “acceptar el TTIP seria acceptar les regles del joc dels EUA, que exigeixen l’eliminació de les Denominacions d’Origen Protegides i les Indicacions Geogràfiques Protegides, o siga, que es permeta a les grans corporacions nord-americanes, per exemple, produir vi de La Rioja o de qualsevol de les denominacions d’origen o marques de qualitat del País Valencià, arròs DO de València, Xufa de València, tomaca de penjar d’Alcalá, oli DO de València, caqui de la Ribera del Xúquer , carxofa de Benicarló, cítrics valencians (IGP), Torró d’Alacant i de Xixona, o raïm del Vinalopó, per exemple”, producció que no es faria en el nostre territori, sinó que serien simples etiquetes de qualitat que es podrien posar a productes nord-americans, conreats en Amèrica, que evidentment no corresponen a qualitats i origen valencià, i que rebentarien el nostre mercat.

EUA permet en l’actualitat als seus productors utilitzar les nostres denominacions, i així es produeix un comerç enganyós amb els consumidors, i deixa els nostres sectors desprotegits, ja que fins ara podia competir i obrir mercat precisament gràcies a l’especificació del producte, a la petita escala, però si uns altres, des de la industrialització severa, l’eliminació de controls de qualitat, la producció en massa, poden vendre enganyosament el seu producte al mateix nivell que el nostre, s’acabarà el mercat.

Mulet ha preguntat des del Senat al Govern que, si després d’haver conegut que les denominacions d’origen són considerades barreres no aranzelàries a eliminar pels negociadors d’EUA, permetrà el govern espanyol que la Comissió Europea pose en perill el futur de tots aquells que depenen de les denominacions d’origen per a subsistir. Si permetrà que tota la producció agroalimentària es comodifique, encara que s’ha estat impulsant des de l’Administració durant anys l’ús de la denominació d’origen per a evitar la comodificació.

“Comodificació”, s’entén com la mercantilització indiscriminada que ens imposa el TTIP, i la nova generació de tractats de comerç i inversions internacionals provocarà que es tracten tots els productes de forma genèrica, i es perdran així les característiques pròpies del mateix. Per exemple, si el torró de Xixona deixa de tenir la marca de qualitat que li dóna la denominació d’Origen (DO) haurà de disminuir costos (salaris, qualitat de matèries primeres utilitzades…) per a competir amb altres productes indiferenciats com el blat, l’arròs… amb els quals no podem competir.

En definitiva, segons Mulet, la pèrdua de la (D. O.) afectarà negativament l’economia artesanal i local, fins i tot a les tradicions i la cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa