Diari La Veu del País Valencià
La Sarga d’Alcoi, pintures rupestres posades en vàlua

RedactaVeu / Alcoi

El passat diumenge va tindre lloc l’onzena jornada de portes obertes d’aquest any (2015) a les pintures rupestres de La Sarga, allí van tenir lloc tres visites guiades en diferents horaris, sent el punt de trobada per començar les portes d’aquest lloc.

Els assistents van poder escoltar de primera mà les explicacions del tècnic historiador que els va informar que aquest lloc era un espai ‘sagrat’ dels primer Neolítics que van habitar la vall del riu d’Alcoi (zona d’Alcoi, Cocentaina i Muro). Els assistents van aprendre que era un lloc on es feien diferents cerimònies, i que es podria comparar amb el que ara seria un santurari on es fa “una romeria i processó”, on es va per motiu religiós, però, també social.

Les pintures que van ser descobertes oficialment l’any 1951, dos anys després de la inauguració del Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi, van ser realitzades a l’època del Neolític, pels primers que van arribar a aquesta zona fa uns 7.000 anys, van ser els primers agricultors-ramaders, ja que fins aquell moment hi havia caçadors-recol·lectors. Després d’arribar a Dénia, van anar cap a l’interior fins arribar a la vall del riu d’Alcoi, portant llavors i animals domesticats. Cal remarcar que abans de 1951 probablement els habitants de la zona ja coneixerien les pintures, les quals per manca de cultura no les podien classificar com a prehistòriques i, com tantes altres coses, deien que “eren pintures dels moros”, segons indica el guia.

Pel que fa a les pintures es poden veure tres estils a diferents zones, com el macroesquemàtic, el llevantí i l’esquemàtic. Ací en poden trobar méss informació tèncica detallada.

El regidor de Cultura, Raül Llopis qui va estar present en les jornades de portes obertes va destacar que “A Alcoi tenim un gran patrimoni, que hem de conservar i a més hem de posar-lo en valor, per tal que més gent el puga conéixer i afavorir la seua difusió”. Llopis explicà que des de la seua àrea “treballarem conjuntament amb la regidoria de Turisme per fer valdre el nostre patrimoni i dotar-lo d’elements que ajuden al seu major coneixement”.

Per saber-ne les dates de les jornades que resten durant aquest 2015, poden fer-ho ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa