Investigadors valencians participen en estudis sobre la fibrosi renal

L’equip investigador pertany al CSIC i la Universitat Miguel Hernández d’Elx
9 agost 2015 01:00h
EP / Elx
 
Un equip d'investigadors de l'Institut de Neurociències, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx, ha trobat en ratolins el mecanisme pel qual es produeix l'aparició de la fibrosi renal i ha trobat una diana terapèutica que permetria tractar els malalts. Aquest treball es publica en la revista 'Nature Medicine', segons ha informat el CSIC en un comunicat.
 
Les investigacions dutes a terme en ratolins revelen com la reactivació d'un gen, denominat 'Snail', fonamental en la formació de molts òrgans, que ha de romandre inactiu en l'etapa adulta, és determinant per a l'aparició d'aquesta patologia.
 
Així, l'acumulació de fibres de col·lagen en el ronyó provoca la fibrosi renal i açò va acompanyat d'una inflamació i la degeneració de les cèl·lules. Aquesta patologia apareix en malalties renals cròniques com l'obstrucció urinària, els trastorns autoinmunes, la inflamació crònica o la deterioració de trasplantaments de ronyó.
 
 
La fibrosi renal provoca la degeneració gradual del ronyó i pot derivar en una fallada d'aquest. No existeix cap tractament que recupere la funció renal, i els pacients que pateixen aquesta malaltia necessiten sotmetre's a diàlisi o a un trasplantament.
 
Així mateix, la investigadora del CSIC en l'Institut de Neurociències i responsable de l'estudi, Ángela Nieto, ha explicat que durant el desenvolupament embrionari i la progressió del càncer "es generen cèl·lules no diferenciades i mòbils que viatgen a altres zones de l'organisme per a formar teixits normals o nous tumors". En canvi, l'activació d'aquest gen en el ronyó adult fa que les cèl·lules "es desdiferencien i no puguen realitzar la seua funció", ha afegit.
 
Un altre de les troballes que han fet els investigadors en aquest estudi és que la fibrosi renal es pot atenuar si s'inhibeix l'activació del gen, "ja siga usant eines genètiques o inhibidors de Snail fins i tot després que la fibrosi s'haja desenvolupat". És a dir, "pot ser una malaltia reversible", segons Nieto.


 
next