Diari La Veu del País Valencià
La Dama d’Elx vol tornar a casa

RedactaVeu / EP / Elx

El primer edil ha realitzat aquestes declaracions en el jaciment arqueològic de la Alcudia, lloc en el qual tal dia com avui fa 118 anys va ser trobada la Dama d’Elx. En aqueix mateix lloc, com és habitual, s’ha celebrat l’efemèride amb un acte organitzat per la Real Ordre de la Dama d’Elx.

“En el Govern municipal considerem que el millor lloc en el qual pot estar la Dama, el més idoni, és Elx on, com va quedar sobradamente demostrat en 2006, última ocasió en la qual el bust va ser cedit temporalment, tenim totes les condicions necessàries per a poder tenir de forma permanent el bust”, ha assenyalat González que, no obstant açò, ha avançat que “a curt termini” es treballarà en l’adreça d’aconseguir una nova cessió temporal de la peça, l’exposició permanent de la qual es troba en el Museu Arqueològic Nacional (MAN).

La millor opció: transformar el MAHE en una subseu del MAN

Per a tractar d’aconseguir la tornada definitiva del bust, González ha considerat que la millor opció passa per la transformació del Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) en una “subseu” del MAN.

“Hi ha governs que són sensibles amb les reivindicacions de la ciutat entorn de la Dama, com el va ser el de José Luis Rodríguez Zapatero l’any 2006, i uns altres com els de el PP que es neguen reiteradament a autoritzar la cessió”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx que ha confiat que un canvi del color polític en el govern central en les pròximes eleccions generals contribuiria al fet que les opcions de cessió del bust íbero es veren incrementades.

Foto. Ajuntament d’Elx.

Per la seua banda, el president de la Real Ordre de la Dama d’Elx, Antonio Martínez Camacho, s’ha sumat a la reivindicació expressada per l’alcalde de la ciutat.

La Dama d’Elx va ser trobada en l’actual jaciment arqueològic de la Alcudia el 4 d’agost de 1897. Després de ser venuda pel propietari de la llavors finca agrícola a un col·leccionista francés, el bust va viatjar fins a França, recuperant-se per al patrimoni nacional espanyol en 1941. Des de 1965 és una de les peces amb les quals explica el Museu Arqueològic Nacional i ha estat de forma temporal a Elx en dues ocasions, en 1965 i en 2006.

Comparteix

Icona de pantalla completa