Diari La Veu del País Valencià
Albert Girona: ‘El Sant Pius V i l’IVAM són els principals marrons que deixa el PP’
RedactaVeu / València

“Una comissió quasi sense polítics serà l’encarregada de triar el pròxim director del Museu de Belles arts Sant Pius V de València, que haurà de complir una sèrie de requisits, com tenir una trajectòria de prestigi, un coneixement profund de la pinacoteca i un projecte per a desenvolupar-ho durant els pròxims quatre anys. Fins que es produïsca l’elecció, un funcionari”, previsiblement de la Conselleria de Cultura, “estarà provisionalment al capdavant del centre durant uns tres mesos”. En aquests termes ho ha explicat Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura i Esport, durant la trobada amb els mitjans de comunicació que ha mantingut aquest dijous. Girona, juntament amb els directors generals de Cultura i Esport, Carmen Amoraga i Josep Miquel Moya, respectivament, han explicat el treball realitzat pel nou equip durant aquest primer mes i han aprofitat per esbossar algunes de les línies d’actuació futures.

La Veu ha preguntat a Girona quins són, fins al moment, els principals ‘marrons’ que s’ha trobat de l’herència de l’administració anterior, del PP. Sobre aquest tema, el secretari autonòmic ha destacat “els problemes i la política erràtica que s’ha desenvolupat, al seu parer, en el Sant Pius V i per la qual la Conselleria ha cessat la directora, Paz Olmos”.

En aquest sentit, ha detallat que, “després d’acabar el termini d’al·legacions, Paz Olmos es troba de vacances a l’espera que se li assigne una nova destinació, ja que és funcionària. D’aquesta manera, Funció Pública ha rebut la proposta de cessament, que amb tota seguretat farà seua, i informarà a Olmos dels llocs vacants en l’administració de la seua categoria. En el moment en el qual l’exdirectora s’incorpore a les seues noves tasques, es produirà el cessament i automàticament es designarà a un funcionari perquè ocupe, durant uns tres o quatre mesos, la direcció del mueseu de manera provisional”. Girona “espera que aquest tràmit puga dur-se a terme si fa no fa en 15 dies”.

Posteriorment, seguint el procediment la Conselleria de Cultura “consultarà a diverses entitats del sector, al Ministeri i la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos, entre d’altres, per a aconseguir un llistat de persones que puguen aspirar a dirigir la pinacoteca”. Després, “una comissió on no hi haurà quasi representació política”, ha subratllat Girona, “serà l’encarregada de seleccionar el responsable”.

Un moment de la compareixença. Foto: La Veu.

Salari “adient” i IVAM

Sobre el salari que percebrà l’escollit, Girona ha considerat que “els emoluments actuals, corresponents a un funcionari d’elevada categoria, són adients”, encara que ha dit que “entén que puguen donar-se excepcions per a cobrar més en alguns organisme culturals de certa dimensió, com l’IVAM”.

Precisament, aquest últim museu a hores d’ara amb José Miguel García Talles al capdavant, és un altre dels “cavalls de batalla o marrons”, com han admès des del nou equip de Cultura, a causa de la “gestió de l’anterior directora, Consuelo Císcar, objecte d’un informe d’Intervenció que va detectar presumptes irregularitats i d’una recerca judicial”. Sobre aquest tema, Girona ha expressat el seu desig de “retornar l’IVAM, un referent cultural a Europa, a l’etapa anterior a Consuelo Císcar perquè funcione amb total autonomia i sense ingerències polítiques”.

Tant el secretari autonòmic com els dos directors generals han recalcat la seua “voluntat de no exercir intervencionisme i que els organismes culturals treballen amb total llibertat”, la qual cosa es traduirà, també, en l’elecció dels responsables dels contenidors culturals.

CulturArts: càrrecs i funcionament

També ha avançat la seua intenció que “CulturArts puga obrir-se, per a ocupar les sotsdireccions, a persones que no formen part de l’administració, és a dir, que no siguen funcionàries. Per què no pot encarregar-se de Teatres de la Generalitat un expert del sector que siga funcionari”, s’ha preguntat Girona, que ha reconegut que per a açò “caldria canviar la normativa legal del conglomerat cultural de la Generalitat però que en altres territoris s’ha aconseguit”.

En aquest punt, i qüestionat per la situació de l’exdirectora de Teatres, Inmaculada Gil Lázaro, que havia sigut reingressada a la plaça número 85, ha comentat que “se li ha requerit que acredite la titulació per a ocupar dit càrrec”, de fet CCOO va denunciar que no disposa d’aquesta, i que “fins ara no hi ha contestació perquè no va rebre el burofax enviat i es troba de baixa. Però, si finalment no presenta la documentació necessària, el contracte serà nul”, ha dit el secretari.

Sobre una altra de les grans infraestructures culturals valencianes, el Palau de les Arts, el secretari ha comentat que “té pendent reunir-se amb el seu intendent i director artístic, Davide Livermore”.

Cultura i Esports: estat del benestar

A més d’aquesta màxima, els responsables d’aquestes àrees pretenen que la cultura i l’esport “formen part de l’Estat de Benestar, per la qual cosa s’iniciarà una col·laboració amb les Conselleries d’Educació i Sanitat, per aplicar sentit comú, perquè els recursos públics no es concentren en grans esdeveniments mentre altres sectors han estat arraconats”. També han manifestat “acabar amb la discriminació de moviments com el de la música en valencià i crear un relat cultural coherent, que permeta engegar activitats relacionades, per exemple, amb el ric segle XV al País Valencia”.

Repte: duplicar l’ocupació en cultura

Igualment, la cultura “es considerarà un motor d’ocupació” i, de fet, l’ambició dels nous dirigents és “duplicar els empleats en aquest sector, per a passar del 4 al 8 per cent”, com ha xifrat Girona.

“Volem recuperar la dignitat com a poble i l’economia a través de la cultura i eradicar una política cultural de clientelisme i amiguisme que combinava la destrucció cultural amb l’’ocurrentismo’ “, ha resumit per la seua banda, Carmen Amoraga.

Comparteix

Icona de pantalla completa