Legionaris romans arriben diumenge a Algemesí

Diumenge 9 d’agost els romans del projecte Via Scipionis arribaran a Algemesí entre les 16:00 i les 18:00 hores. El projecte Via Scipionis recrea un fet històric per tal de potenciar-se con atractiu turístic per als municipis que en formen part
8 agost 2015 01:00h
RedactaVeu / Algemesí

Diumenge 9 d’agost els romans del projecte Via Scipionis arribaran a Algemesí entre les 16:00 i les 18:00 hores. El seu campament el muntaran al Parc Bernat Guinovart i estarà obert al públic a les 19.30 hores. Aquests guerrers de l’actualitat mostraran la forma de vida que duien els antics romans, el campament i la indumentària d’aquella època. S’obri la ruta de turisme cultural Via Scipionis; un projecte únic, entre la recreació històrica i l’arqueologia, que emula un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica, datat de l’any 209 aC. La ruta recorre els territoris de Catalunya, País Valencià, Castella la Manxa i Múrcia. Algemesí, junt amb Sagunt, València i Xàtiva, seran el punt de partida i d’arribada.

Per tal de recrear aquest moment històric, s’ha organitzat una ruta de 450 km d’una durada de 15 dies, que es va iniciar a la desembocadura de l’Ebre el passat 3 d’agost i que té previst arribar a Cartagena el dia 17. Durant tot el recorregut, hi participen 10 voluntaris, en la seua majoria arqueòlegs i historiadors, caracteritzats com a membres dels cossos de legionaris republicans. En aquest fel bèl·lic hi van participar quatre legions romanes, comandades per Publi Escipió, per atacar la base de subministrament de les tropes cartagineses d’Anníbal, instal·lada a Cartagena. Aquesta ruta ix de l’Aldea (Baix Ebre), ja que és a aquesta població on es va localitzar un campament romà, identificat com el campament “Nova Classis”.
 

Per al bon funcionament de la ruta, s’ha establit una jerarquia militar i unes rutines diàries, com cuinar diferents àpats, o les guàrdies de vigilància nocturna. Una altra d’aquestes pràctiques serà construir un campament militar romà, que s’oferirà al públic per tal de visitar-lo i conèixer com era la vida quotidiana d’una legió al segle III aC. El coordinador de la Via Scipionis, José Miguel Gallego, ens comenta que “aquest projecte té per objectiu estudiar aquest període, però a la vegada també potenciar-se com un atractiu turístic per als municipis que en formen part”. Per la seua part, l’Ajuntament d’Algemesí s’ha mostrat molt satisfet amb aquest projecte. Aquesta ruta, conjuntament amb el Camí de Sant Jaume de Llevant i la recent Ruta del Cid, banyen les terres algemesinenques d’història i tradició. L’empresa Artífex, on també participen La Subura i Bellum Annibalicum, ha sigut la principal promotora d’aquesta idea. Via Scipionis compta amb l’aval del Laboratori d’Arqueologia Experimental de La Universitat Autònoma de Madrid, l’Associació Espanyola d’Arqueologia Experimental i la Xarxa Internacional de Museus a l’Aire Lliure.


 
next