Vila-real crea una oficina de suport als immigrants que recuperen la targeta sanitària

“Perquè ningú quede al marge d'un dret universal”
11 agost 2015 01:00h
RedactaVeu / Vila-real

Que cap persona, en particular els més vulnerables, torne a quedar al marge d'un dret universal com la sanitat. Aquest és l'objectiu que s'ha plantejat l'Ajuntament de Vila-real que, a través de la Regidoria de Cooperació i Integració, ha posat en marxa a l'agència AMICS una oficina d'atenció als immigrants irregulars que, després del decret del Govern de 2012, van quedar sense un dret que el nou Consell de la Generalitat ha recuperat recentment en el territori autonòmic.

L'Oficina d'atenció i informació sobre l'accés universal a la sanitat pública donarà suport i orientació als estrangers en situació irregular per a assessorar-los sobre els requisits i passos necessaris per a recuperar la targeta sanitària i els drets retirats en 2012.

“Que el dret de la sanitat arribe a tots”

El regidor de Cooperació i Integració, Álvaro Escorihuela, ha anunciat aquest matí la creació d'aquesta oficina, que aprofitarà el coneixement per part del col·lectiu de l'agència AMICS, “el servei de referència per als estrangers en tot tipus de tràmits i qüestions”. L'objectiu és que “el dret a la sanitat arribe a totes les persones i que ningú, per desconeixement o dificultat d'accés a la informació, quede al marge d'un sistema sanitari que ha recuperat fa només unes setmanes el caràcter d'universal, és a dir, per a tots i totes sense distincions de cap tipus”.
 

Foto: Fernando Sánchez.

En aquest sentit, Escorihuela recorda que “el Govern del PP, l'any 2012, va expulsar del sistema sanitari els immigrants sense papers, en una nova agressió contra un dels col·lectius més vulnerables”. “La Generalitat podria haver actuat en aquell moment per a evitar aquesta situació, però no ho va fer; ha sigut el nou Consell el que, poques setmanes després de conformar-se, ha retornat el dret a la sanitat a totes les persones, independentment de la seua situació i del seu país d'origen”, argumenta l'edil.
L'obertura de l'oficina persegueix ara evitar que “la desorientació i la falta d'informació davant aquest canvi substancial puga fer que ningú torne a quedar sense l'atenció sanitària garantida”.
 
El servei es prestarà en l'agència AMICS, situada al carrer Betxí, els dilluns de 9.30 a 13.30 hores i els dijous de 15.30 a 19.30 hores. En l’oficina, s'informarà els estrangers dels requisits que han de complir i dels passos que han de donar per a recuperar la targeta sanitària, com estar almenys tres mesos empadronats i no tenir cobertura privada ni ser nacional d'un país amb acord signat amb l’Estat espanyol que obligue al pagament. La targeta sanitària ha de sol·licitar-se en el centre de salut.
 

El regidor de Cooperació i Integració de Vila-real, Álvaro Escorihuela.
 
A més de la creació d'aquesta oficina, Escorihuela reunirà en les pròximes setmanes la Xarxa d'Intervenció Social, amb l'objectiu que les entitats que treballen habitualment amb immigrants puguen traslladar al col·lectiu d’estrangers afectats per la mesura tota la informació i ajuda relacionada amb aquest dret. “L'objectiu és posar en marxa tots els canals necessaris perquè aquesta mesura del Consell arribe a tots i que cap persona, en particular els més vulnerables, queden al marge del sistema i tots tinguen garantits els drets fonamentals. Especialment la sanitat, un dret que mai hauria d’haver deixat de ser universal, no solament per qüestions de salut pública sinó també d'igualtat i justícia social”, conclou.
 

 

next