Diari La Veu del País Valencià
Dos professors de la UPV reben una menció especial en els Europa Nostra 2013
EuropaPress / València

Els guardons Europa Nostra estan considerats com ʺels més prestigiosos que es concedeixen a Europa per a projectes destinats a la conservació, la difusió i la restauració de béns culturals”, ha informat la UPV en un comunicat.

El jurat que ha concedit aquestes distincions ha valorat els estudis preliminars i la investigació, les excavacions arqueològiques i la valorització de la Torre Bofilla, “un dels edificis més antics que està en peu al País Valencià”, així com de les restes arqueològiques que es troben al seu entorn, ha indicat la universitat.

La Torre Bofilla pertany a l’Alqueria Islàmica de Bofilla, un jaciment andalusí-mudèjar habitat entre els segles XI i XIV. En la dècada dels anys huitanta es va excavar parcialment el jaciment però la Torre no va ésser intervinguda, ha explicat la UPV, que ha destacat que vint anys després d’aquella restauració parcial, ha començat el projecte de restauració de la torre defensiva de l’alqueria de Bofilla, un autèntic emblema i referent per als veïns de la població de Bétera.

L’ajuntament d’aquest municipi, a través de les àrees de Patrimoni i Urbanisme, va posar en marxa un projecte municipal de restauració l’any 2008. Des de mitjan 2009, fins a principis del 2010, es van efectuar tasques d’excavació arqueològica en la torre i es va consolidar i va restaurar la resta del jaciment.

Fotos arxiu web ajuntament de Bétera

El juny del 2010 es van inaugurar les obres de restauració. Des d’aquest moment, han estat centenars de visitants els que s’han acostat fins al jaciment “per preveure l’esplendor d’aquesta torre, que supera gairebé els 17 metres d’altura” i “reflecteix el passat històric del municipi”, ha apuntat la universitat.

Els premis Europa Nostra 2013 es lliuraran el 16 de juny en una cerimònia a l’Odeón d’Herodes Àtic, als peus de l’Acròpolis, a Atenes, i en presència de la comissaria europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, i de Plácido Domingo, president d’Europa Nostra.

Europa Nostra és una ONG paneuropea que actua com la veu del patrimoni cultural a Europa. Reuneix i representa 250 organitzacions no governamentals de més de 50 països europeus, i compta com a mínim, amb cinc milions de ciutadans afiliats. La seua extensa xarxa de professionals i voluntaris es dedica a la protecció del patrimoni cultural europeu per a les generacions del present i del futur, ha detallat la UPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa