Diari La Veu del País Valencià
La Carrasca-EA demana un pont de Sant Jordi ‘còmode també per als vianants’
RedactaVeu / Alcoi

Aquesta amplària de 160 cm de les voreres del pont de Sant Jordi és, segons Ecologistes en Acció “impròpia per al principal punt d’accés a peu entre el centre i l’eixample de la ciutat”. El grup destaca que el pont de Sant Jordi és actualment un coll de botella en la ‘volta als ponts’, un dels principals itineraris per a vianants amb què compta la ciutat.

A més, recorda que l’auditoria ambiental d’Alcoi, feta per encàrrec de l’Ajuntament, “ja considerava com a insuficient l’amplària del conjunt de les voreres del nostre poble” i destacava la “desproporció entre els espais reservats als cotxes i als vianants”. L’auditoria, que encertadament descrivia Alcoi com “una ciutat amb els carrers ocupats pels cotxes”, fins i tot feia una referència concreta a les voreres del pont de Sant Jordi, qualificant-les d’inapropiades per la seua poca amplària.

L’estudi de mobilitat realitzat l’any 2000 per encàrrec de l’Ajuntament també subratllava el desequilibri entre els espais del viari destinats a l’automòbil i als vianants, i proposava mesures per fomentar els desplaçaments a peu.

L’eliminació d’un carril per a vehicles prevista pel Govern municipal “permet alliberar part de l’espai de la calçada i destinar-lo a ampliar les voreres”. A més, segons els ecologistes, “també es pot guanyar més espai si es suprimeix o redueix la barrera de formigó que protegeix les voreres”. L’objectiu és aconseguir un itinerari a peu còmode, amb una amplària d’almenys 2 metres, que permeta avançar o creuar-se amb altres caminants sense dificultat.

Menys automòbils i més desplaçaments a peu

I és que una ciutat com Alcoi, on les dimensions permeten que una gran part dels desplaçaments es facen a peu, “ha de plantejar-se ja una reorientació profunda de la seua política de transport, que ha de passar necessàriament per la reducció de l’ús de l’automòbil privat i el consegüent alliberament d’espai del viari per al transport públic i per als desplaçaments a peu”, consideren els ecologistes ja que “només així serà possible fomentar els desplaçaments a peu, potenciar el transport públic, reduir la contaminació i construir una ciutat habitable on els carrers siguen també espais per a la convivència i la comunicació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa