Campanya a la Ribera Baixa per rehabilitar el pont de Fortaleny per a ciclistes i vianants

La Plataforma comarcal ciutadana demana als ajuntaments de la Ribera Baixa que exigisquen de la Diputació la rehabilitació i obertura del Pont de Fortaleny a vianants i ciclistes
16 agost 2015 01:00h
Pont de Fortaleny.
RedactaVeu / Fortaleny

Segons un acord entre el Ministeri de Foment i la Diputació de València, l'Estat assumia la construcció de la nova passarel·la mentre que la Diputació es faria càrrec de la rehabilitació de l'antic pont de ferro, conegut en el moment de la seua inauguració pel nom d'Alfonso XIII, i adaptar-lo per a ús ciclista i de vianants. Això comportava instal·lar la plataforma de connexió amb Sueca sobre l'autovia A-38 en els ancoratges que es deixaren a punt quan es va fer l'autovia.

La redacció del projecte de rehabilitació del pont de ferro va ser contractada per la Diputació a la Universitat Politècnica de València l'any 2011 (Expedient Az-338/T: “Elaboració del projecte de rehabilitació del pont d'Alfons XIII i condicionament de la via ciclista i de vianants. CV-509, tram Fortaleny-Sueca”) per un import total de 83.700,00 € i amb un període d'execució de deu mesos. En març de 2012 ja s'havien realitzat un total de nou certificacions parcials per un import de 66.080,00 €, aproximadament el 79% de l'import total.

El pont de ferro forma part del patrimoni històric, cultural i paisatgístic de tots els municipis i habitants de la Ribera Baixa. A més, segons la Plataforma “n'és testimoni de la nostra unió amb el riu Xúquer i el territori al qual li dóna vida i una infraestructura vital per a potenciar la mobilitat sostenible en la comarca i el trànsit de persones entre els pobles”.
 
 
Perill per a bicicletes i vianants

“Per raons òbvies –apunta la Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny- , hui resulta perillós circular amb bicicleta o caminant pel nou pont. De fet, va ser dissenyat pensant que caminants, grans i menuts, persones de mobilitats limitada i ciclistes podrien fer-ne ús exclusiu de l'antic pont en un període de temps relativament curt”. Cal apuntar que, a més a més, la infraestructura està inclosa al catàleg de Bé de Rellevància Local (BRL) de la Generalitat Valenciana, així com al llistat de béns d'interès etnològics.

La Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny ja ha demanat una reunió amb Pablo Seguí, nou diputat provincial de l’Àrea de Carreteres.
 

Un miler de simpatitzants de la plataforma

El nou front ciutadà que reivindica la rehabilitació, posada en servei i conservació de l'antiga estructura va ser constituïda al final del passat mes de juliol. Ja té mes d'un miler de simpatitzants en una popular xarxa social. Està integrada per les associacions Amics de la Muntanya de Llaurí (AML), Voluntariat Mediambiental de Corbera (VMC), La Ribera en Bici, i les de Sueca, Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, Grup excursionista Camins de Terra (CdT) i Agrupació de Veïns Mestre Serrano.

Des del col·lectiu interpreten que encara són “l'embrió d'una ampla plataforma ciutadana, oberta i sense distincions polítiques, que creixerà en la mesura que es done a conèixer arreu de la comarca de la Ribera”.next