Diari La Veu del País Valencià
75 anys de l’arrest de Companys: de la detenció a l’afusellament

Racó Català.

Ahiriva fer just 75 anys que la policia militar alemanya va arrestar Lluís Companys. L’expresident residia a França des del gener de 1939, després que les forces franquistes entressin a Barcelona. El 13 d’agost de 1940, però, les forces del govern alemany el van detenir a Baule-les-Pins (Bretanya). Els alemanys el consideraven un criminal fugitiu del govern de Franco i el van extraditar. Un cop arribat a Madrid va ser víctima de tot tipus de vexacions i tortures.

El 3 d’octubre va ser traslladat al castell de Montjuïc de Barcelona on va ser sotmès a un interrogatori i es va declarar responsable de la seva actuació pública, com a dirigent polític i com a president de la Consell de Guerra, un judici ple d’irregularitats on no es va permetre a Companys autodefensar-se, tot assumint la responsabilitat de tots els seus col·laboradors, d’abans, de durant i de després de la guerra.

El 15 d’octubre de 1940 el president Companys va ser afusellat per les forces franquistes al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc de Barcelona. Les seves darreres paraules van ser:”Per Catalunya!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa