Diari La Veu del País Valencià
Apartaments turístics al Centre Històric de València, l’amenaça ‘low cost’
RedacatVeu / València

L’Associació de Veïns i Comerciants La Boatella del Centre històric de València “no vol apartaments turístics en el Centre Històric. Ni legals ni il·legals”. Des de l’Associació tenen una sèrie de raons per dir prou, argumentades amb proves, denúncies i queixes, però, sobretot tenen bastant clara la causa que provoca aquesta convivència que amenaça el bon fer dels quefers diaris, el descans i la salubritat. Una convivència de baixa qualitat, una amenaça “low cost”. La convivència entre residents i turistes és convulsa, difícil i si més no desagradable.

Des de l’Associació argumenten que “les baixes tarifes aèries (entre 30 i 80 euros A/V), la facilitat amb què es pot llogar un apartament a través de les webs (des dels 16 euros) i la llibertat de comportaments que arriben a ser fins a delictius, fa que desenes de milers d’europeus, sense interès cultural ni respecte a les normes, arriben a València”.

Aquesta Associació de Veïns i Comerciants La Boatella del Centre històric de València, davant la gran quantitat de queixes greus que arriben dels veïns i la permissivitat d’Ajuntament i Conselleria, fa publiques dues denúncies significatives que s’afegeixen “a l’exigència de cessament d’activitat de l’Hostal del carrer de la Llotja”, manifesten els veïns.

Localització de apartaments turístics “low cost”

L’Associació de Veïns i Comerciants tenen localitzats els focus d’amenaça “low cost”, i identifiquen el Carrer de la Sénia, 5 pta. 2 com un lloc on “s’opera com a apartament turístic, sense si més no cèdula d’habitabilitat, sense comptador de llum, amb obres il·legals, privatitzant elements comuns i amb l’aparell d’aire condicionat 24 hores en funcionament al celobert, creant greus problemes als veïns per soroll, escàndol, brutícia, a més dels canvis tèrmics. Requerit per veïns, administrador i fins a l’aparelladora municipal, la propietària no fa cas. Al costat mateix de la Llotja”.

També apunten al “Carrer de la Llanterna n.º 13 pta. 1 també s’opera com a apartament turístic el qual es lloga per dies quasi sense excepció, joves que a qualsevol hora posen música elevada i utilitzen la balconada, habilitat amb cadires i taula amb la conseqüent bullícia, de dia i de matinada. Els veïns amb el cor sobresaltat es desperten durant tota la nit. Al costat mateix de la Plaça de l’Ajuntament”.

Accions contra el “virus que s’estén”

Per a aquesta Associació, “els apartaments turístics són un virus que s’estén pel Centre Històric i amenaça amb destruir-lo completament. I, no solament els il·legals, sinó també els anomenats legals, que ja tenen el seu lobby pressionant fins i tot la Conselleria” denuncien des de l’Associació.

La Boatella “exigeix el compliment de la normativa i legislació i, en conseqüència, la protecció del Centre Històric residencial i comercial, amb un turisme cultural que respecte els veïns i el nostre Patrimoni”.

L’Associació de Veïns i Comerciants La Boatella, al costat de la Coordinadora d’Associacions de Ciutat Vella, que ja col·laboren amb la Regidora de Policia Local, espera en les pròximes reunions amb l’Ajuntament i la Conselleria que “es restablisca l’ordre en el Centre Històric, i evitar l’alarma social i situacions de tensió i confrontació com hem pogut veure en el barri Gòtic de Barcelona”.

Finalment encoratgen les autoritats a resoldre la situació, “estem a temps de salvaguardar el nostre patrimoni i fer efectiu els drets dels veïns i comerciants i ho aconseguirem”, sentencien. Mentre, el turisme “low cost” sense interès cultural i cívic” va “estenent-se com un virus” pel centre Històric de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa