Diari La Veu del País Valencià
El clima calorós de la zona mediterrània comporta sobrecostos
RedacatVeu / València

Estiu. Onada de calor. Temperatures extremes. En aquest context l’aire condicionat es perfila com el gran salvador a la majoria de les llars. Per això, un 16,87% dels habitatges de València compten amb sistemes de refrigeració, segons un estudi realitzat per un conegut metabuscador immobiliari, el qual ha quantificat entre els seus anuncis el nombre d’habitatges amb aire condicionat per ciutats i ho ha comparat amb el clima de cada zona. No obstant açò, protegir-se de la calor té també un important sobrecost, ja que, segons les dades, “les zones amb més aires condicionats són també les àrees on més es dispara el consum elèctric a l’estiu”.

Així, segons dades del portal que ha publicat l’estudi, “les ciutats de la zona mediterrània, el clima de la qual és més càlid, són les que tenen més sistemes de refrigeració en les seues llars, amb una taxa que oscil·la entre el 18 i el 22% del total d’habitatges. Segons la temperatura mitjana d’aquest juliol passat “el cap i casal seria, doncs, la quarta ciutat amb clima mediterrani amb major equipament refrigerant en el seu parc d’habitatges.

En canvi, on l’aire condicionat sembla menys necessari, si s’ha de jutjar per les dades, és en la zona Atlàntica. En aquesta àrea només un “1,6% dels habitatges compta amb sistemes de refrigeració. Així, les ciutats amb major equipament són Santiago de Compostel·la (amb una temperatura mitjana durant agost, el seu mes més càlid, de 20 graus i 1,73% d’equipament refrigerant en les llars) i Santander (que es queda en 19,9 graus a l’agost i 1,73% d’aires condicionats).

Augment del consum. Cal pagar més llum

Però l’augment de l’ús de sistemes de refrigeració porta aparellat una altra dada: l’increment de la factura de l’electricitat. Segons dades de ‘Xarxa Elèctrica Espanyola’ (XEE), “la demanda peninsular d’energia elèctrica en el mes de juliol de 2015 va augmentar un 5,4% pel que fa al mateix mes de l’any anterior, registrant els principals pics en les àrees més caloroses, principalment de la zona mediterrània”.

Així, segons la XEE “es calcula que el consum mitjà d’una llar (amb una potència contractada de 4Kw) és de 270 quilowatts”. No obstant açò, “al juliol, a causa de l’ús de sistemes de refrigeració, ventiladors i neveres, la despesa d’energia es va disparar fins a fregar els 300 de consum mitjà per habitatge, convertint-se en el tercer mes amb major consum elèctric de l’any, només superat pels mesos més freds de l’hivern, com desembre i gener (quan se sol arribar als 350 quilowatts de mitjana cada any)”, conclou l’estudi.

Comparteix

Icona de pantalla completa