Diari La Veu del País Valencià
Podem demana per a Rafael Chirbes l’Alta Distinció de la Generalitat
RedactaVeu / València

La mort de l’escriptor Rafael Chirbes “és una lamentable pèrdua per a la literatura compromesa i ha causat una gran commoció entre els sectors de la societat valenciana que compartiren amb ell en els últims anys la seua inquietud i preocupació per la corrupció, la pèrdua de llibertats i el deteriorament democràtic”, així ho explica el grup parlamentari Podem, tot just després de rebre aquest cap de setmana la trista notícia de la mort de l’escriptor valler d’expressió castellana Rafael Chirbes.

Aquest dilluns, el grup parlamentari Podem presentarà una iniciativa perquè li siga concedida l’Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum amb ocasió del 9 d’ Octubre. El Síndic, Antonio Montiel, va compartir amb Chirbes el compromís i les accions reivindicatives per a traure endavant la Iniciativa Legislativa Popular per a la creació d’una radiotelevisió pública valenciana. L’escriptor fou molt crític amb el tancament, de qui recorda Montiel que “Rafael Chirbes, va fer una demolidora i apassionada intervenció el dia de la presentació de l’entrega de signatures de la ILP fent públic el seu compromís amb la necessitat d‘una radiotelevisió pública al País Valencià per la salut democràtica, la vertebració del nostre territori i la posada en vàlua de la nostra llengua”.

Montiel ha anunciat la iniciativa qualificant-la “com un pas necessari pera retre homenatge a un autor a qui considera imprescindible per a conèixer la nostra història recent”. Montiel segueix la seua argumentació dient que “desgraciadament, com succeeix en tantes ocasions, el seu reconeixement es va produir abans a l’exterior que a la seua pròpia terra. Fou un autor molt lúcid en el retrat de l’urbanisme especulatiu i les seqüeles del capitalisme salvatge. La seua obra ha remogut consciències i la seua contribució a la denúncia de la pèrdua democràtica ha de ser reconeguda. Amb uns mitjans de comunicació valencians públics, professionals i rigorosos, la figura de Rafael Chirbes hauria rebut en vida el reconeixement i homenatge que mereix”.

El 2014 va suposar una cadena de premis per a l’escriptor, que va rebre el Premio Nacional de Narrativa, el Nacional de la Critica i el Francisco Umbral de novel·la.

A l’Estat espanyol, als últims temps, un nombre creixent de lectors va descobrir Chirbes, però continuava sent Alemanya el lloc on abans i millor va ser apreciada la seua obra. El prestigiós crític literari Marcel Reich Ranicki arribà a qualificar la seua novel·la La llarga marxa com “una obra mestra que no tenia comparació amb cap altra de la literatura contemporània a Europa”. Arribà a vendre 50.000 exemplars en una única setmana a Alemanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa