Diari La Veu del País Valencià
Gandia vol ser ciutat laica progressivament
EP / Gandia

El nou govern de PSPV i Més Gandia a Gandia (la Safor) vol convertir la localitat en ciutat laica de forma escalonada i en aquest procés ha anunciat que obrirà un diàleg per a separar els actes religiosos de l’acció de l’executiu en festes com les Falles o la Setmana Santa.

Aquest assumpte ha suposat un dels primers desacords entre les formacions polítiques que han possibilitat la constitució del nou Govern de Gandia, ja que Ciutadans (C’s) Gandia adverteix que “no donarà suport a la mesura”, a la qual també s’oposa el PP.

El regidor nacionalista de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, després d’anunciar que la Junta de Districte de Marxuquera “no finançarà els actes religiosos de les festes”, ara ha assenyalat que és bo que “s’òbriga el debat per a considerar el nivell d’implicació de l’executiu local en altres festes com les Falles o la Setmana Santa”.

Ródenas considera que “és molt positiu que haja entrat gent jove a governar Gandia sense prejudicis de generacions passades i plantege un govern laic per a la ciutat”. “Com a exemple”, ha citat “les Falles o la Setmana Santa que tenen condicionants religiosos molt importants i en els quals, en l’actualitat, la implicació del govern és del cent per cent”.

Així, ha considerat que “separar aquests actes religiosos de l’acció de l’executiu ha de produir-se de forma escalonada”. Encara així, matisa que “és un assumpte que cal consensuar i debatre amb calma”.

Després de conèixer aquestes declaracions, el portaveu del grup municipal del PP en la localitat, Víctor Soler, ha afirmat que “el govern d’esquerres és un especialista en crear problemes on no n’hi ha” i ha assegurat que “amb la seua escalada laïcista està creant una bretxa entre creients i no creients a Gandia”.

Soler ha lamentat que, “després de la retirada de les ajudes als actes religiosos de Marxuquera, s’uneixen aquestes declaracions encara que la principal funció d’un responsable polític és la de tendir ponts i no la cerca contínua de la confrontació intentant imposar creences personals al conjunt de la població”.

Víctor Soler es pregunta “què passarà també amb Fira i Festes, Pasqua, Sant Joan, el Nadal o la cavalcada dels Reis d’Orient, i ha convidat els regidors del PSPV i Més Gandia al fet que “realitzen una reflexió més profunda i que tinguen en compte que Espanya, com així ho marca la seua Constitució, no és un país laic, sinó aconfessional, i que l’Administració mantindrà les relacions de cooperació amb l’Església Catòlica” ha asseverat el regidor popular.

Igualment, la postura del regidor nacionalista ha sigut qualificada de “negativa” per part del regidor de Ciutadans Gandia, Ciro Palmer. C’s Gandia ha advertit que “no donarà suport perquè el nou Govern local tracte de separar actes religiosos de l’acció de l’Executiu local i reclama que, almenys, es tinga en compte el component cultural i folklòric de festes com les Falles o Setmana Santa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa