Una càmera anul·lada pel PP facilita el robatori al Sant Pius V

Albert Girona ha assenyalat que la càmera era la que “controlava la porta d'entrada al museu”, eliminada “per qüestió pressupostària" i han apuntat que es “va produir el furt entre una ronda i una altra”. Anuncia “canvis en seguretat”
18 agost 2015 01:00h
RedactaVeu / València

Amoraga, que ha citat expressament l’exdirectora Paz Olmos, l’exconsellera de Cultura María José Català i l’excap del Consell Alberto Fabra, ha anunciat que “es modificarà la seguretat perquè les coses siguen més racionals" i ha subratllat que “el robatori es va produir mentre el personal de vigilància feia la ronda”. Girona ha afegit sobre aquest tema que els "preocupa el poc que es garantia la seguretat en l'anterior etapa” i ha precisat que “es tracta d'un robatori menor, que el seu objectiu no era l'art".

Així ho han indicat aquest dimarts en una roda de premsa a les portes del Museu, on han explicat els detalls del succés, que va tenir lloc en la nit del diumenge al dilluns. Els responsables autonòmics han assenyalat que “quan van començar les obres en el centre es va anul·lar una càmera de viodevigilància, la que controlava la porta d'entrada al museu, per qüestió pressupostària" i han apuntat que es “va produir el furt entre una ronda i una altra”.

Girona ha considerat que és "una autèntica barbaritat que es faça una obra i no es prenga la seguretat amb videovigilància a una zona col·lateral al museu". "No és acceptable", ha criticat i ha indicat que “es va mantenir exclusivament la vigilància nocturna”. Així mateix, ha recalcat que “quan es fa una obra el perímetre correspon a l'empresa constructora".

Els lladres furten al tall

“Els autors van entrar a l'edifici a través de la tanca perimetral dels Vivers, on hi ha peces d'escultura grans difícils de sostraure i van accedir per una porta del magatzem del Pavelló Benlliure, utilitzat per a guardar les grans obres”. De fet, Girona ha concretat que “van furtar els objectes segons els tenien a mà". “La porta va ser forçada amb material de l'obra d'ampliació i van trencar vitrines per a emportar-se les peces”.

Entre el material robat es troben “tres talles de fusta de 30 centímetres de l'escola de Vergara, un cinqüentí de plata de Juan Carlos I de 1995, quan es va comprar, en 1995 valia 10.000 pessetes, tres rosaris de fusta, una arma de foc de principis del segle XX que no es pot utilitzar i 37 medalles de llautó commemoratives de festes, associacions i mèrits educatius”.

Amoraga ha explicat que les obres d'art "totes tenen un valor incalculable" encara que "el més valuós són les tres talles de fusta, que és possible que apareguen en el rastre o en algun antiquari".

Segons ha dit Amoraga, “la Conselleria es va posar en contacte amb la Policia Nacional i el grup de Patrimoni de la Policia Autonòmica, que han manifestat la seua satisfacció per la rapidesa amb la qual hem contactat amb ells i ens han fet arribar el pesar per com s'han mantingut les relacions amb aquest grup, per part de l'anterior administració".
 

Piqueras, Amoraga i Girona, aquest matí al Museu de Belles Arts Sant Pius V de València
 
En aquest punt, tots dos han rebutjat que estiguen "de vacances", tal com els ha retret el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, qui ha demanat que “es nomene ja el director i s'investigue el fet”.

Amoraga ha replicat que el que ha ocorregut és "fruit de la mala gestió de l'administració anterior, el passat 20 de juliol es va comunicar que la Generalitat prescindia de Paz Olmos com a directora després d'avaluar l'estat de les obres”, i ha indicat que “ja han nomenat el nou gerent”.

"Els temps en l'administració pública són diferents al que seria desitjable. Estem esperant que Funció Pública accepte la persona que nosaltres hem proposat com a director provisional fins que s'engegue el concurs públic", ha especificat.

Així mateix, ha recordat que “Paz Olmos no ha deixat el seu lloc fins a fa deu dies i ara està de vacances" i ha qüestionat que Moragues els reclame "el que ells no han fet en els últims anys perquè han deixat al capdavant d'aquest museu una persona que ha fet tot el que la societat valenciana sap".

"El que ha passat en aquest museu no ha tingut a veure ni amb la mala sort ni amb la gerència. Ha tingut a veure amb la direcció, que tenia un nom, Paz Olmos, i amb la direcció de la Conselleria, María José Català i amb la direcció de la Generalitat que era Alberto Fabra. Aquests són els tres noms responsables del que ha ocorregut en aquest museu. Mentre ací passava el que estava passant, ells miraven cap a un altre costat i deixaven que el criteri del gerent, que era vàlid, si xocava amb el de la directora, es deixava sense resoldre", ha insistit.

Proposicions del nou gerent

Per la seua banda, el nou gerent, Miguel Ángel Piqueras, ha explicat que “espera aportar la seua experiència en llocs de gerència des de fa més de 30 anys en l’administració autonòmica perquè aquest museu recupere el prestigi que necessita i perquè aquestes coses no tornen a succeir".

"És fonamental la seguretat. El meu primer treball serà veure què ha passat i per què ha passat. És inadmissible que hi haja obres sense protegir", ha incidit per a tot seguit afegir  que “accepta el repte amb il·lusió” i ha defensat que "les coses es poden millorar i molt. A un museu, el més important és la seguretat i el manteniment, és la meua tasca més important".


 
next