Diari La Veu del País Valencià
Podem reclama un Pla Estratègic de Ferrocarrils per al País Valencià
RedactaVeu / València

El grup parlamentari Podem ha presentat una proposició no de llei en la qual reclama “convertir el ferrocarril en la columna vertebral del sistema de transport públic mitjançant la redacció d’un Pla Estratègic de Ferrocarrils per al País Valencià”.

En la proposta, el grup parlamentari sol·licita al Consell que “prenga la iniciativa per exercir plenament les seues competències en matèria de transport, per aconseguir la millora de les xarxes ferroviàries i la seua gestió integrada i racional, així com que s’assignen els recursos financers necessaris”. Així mateix, Podem proposa al Govern valencià que “analitze la situació actual del ferrocarril i les causes per les quals siga predominant el transport per carretera”. També planteja que “s’avalue el cost econòmic i ambiental d’aquesta situació”.

Podem demana al Consell “la modernització i millor integració de les línies ferroviàries existents i que es completen els enllaços pendents, així com la creació de noves xarxes metropolitanes en les principals àrees urbanes i que es potencie el transport de mercaderies i la intermodalitat”. Els autors de la iniciativa, els diputats Pepe Almeria i Cessar Jiménez, expliquen que “en el procés de construcció d’un nou model de mobilitat és determinant considerar el paper dels diferents mitjans de transport públic com a mecanismes de cohesió social i desenvolupament d’una estratègia de vertebració territorial basada en aquest tipus de servei, amb una nova regulació ferroviària que permeta evitar la competència entre empreses de transports que pateix la ciutadania”.

Al seu entendre, el ferrocarril “ha de tenir una funció troncal dins del sistema de transport de viatgers del País Valencià i en la seua articulació amb la resta de l’estat”. D’aquesta manera, expliquen que “ha de ser socialment inclusiu, territorialment cohesionat i econòmicament i mediambientalment sostenible, oferint serveis semidirectes i ràpids entre els principals nuclis urbans i unificant tarifes mitjançant abonaments únics”. També caldria, segons aquest grup parlamentari, “desenvolupar i millorar el paper dels serveis de transport de mercaderies per tren, modernitzar la xarxa de rodalies doblant vies i teixint connexions entre diferents infraestructures operatives logístiques”.

El ferrocarril, per les seues característiques energètiques, de capacitat i seguretat “és un element clau per a millorar la situació ambiental i social del transport, que en l’actualitat, depèn excessivament de la carretera i els combustibles fòssils”.

Podem, a més, “lamenta que el discurs ferroviari està monopolitzat pels terminis d’execució de l’AVE des de Madrid a cada capital de província, i no pel paper del ferrocarril en la mobilitat quotidiana. Per açò, aquest grup parlamentari considera que hauria de superar-se l’actual concentració d’inversions en la xarxa d’alta velocitat, exclusiva per a viatgers, i cedir el protagonisme a les inversions sobre la xarxa convencional orientades a les necessitats de mobilitat metropolitana, quotidiana i de mercaderies”.

El grup parlamentari Podem creu que “cal plantejar un nou full de ruta basat en la combinació de plans de servei amb plans d’infraestructura, sense oblidar els aspectes mediambientals”. En aquest sentit, recorda que “els estudis més recents sobre el ferrocarril aconsellen electrificar al màxim el transport terrestre i que el tren dièsel pot millorar els resultats ambientals”. En la proposta també es reclama que “se solucionen els problemes d’accessibilitat que pateixen les persones de mobilitat reduïda, amb l’adaptació de totes les estacions, i un suport clar a la intermodalitat entre la bicicleta i el ferrocarril”.

Comparteix

Icona de pantalla completa