Diari La Veu del País Valencià
Montón: ‘És indecent no prestar atenció sanitària a les persones en situació irregular’
RedactaVeu / València

Carmen Montón ha realitzat aquestes declaracions en resposta als advertiments llançats pel secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, sobre que retornar l’atenció sanitària a tots els immigrants en situació irregular podria comportar multes milionàries diàriament per part de la Unió Europea i la paralització de tots els fons comunitaris. “Si no es fa bé, les conseqüències poden ser catastròfiques”, ha advertit durant la seua compareixença en el Congrés.

Per a la consellera, “plantejar aquesta qüestió en termes burocràtics, mentre estem parlant de la salut i la vida de les persones és immoral”. “Estem parlant d’un dret sanitari bàsic en favor de la salut individual i de la comunitat”, ha subratllat.

Carmen Montón ha instat el Govern a “derogar el decret 16/2012 d’exclusió sanitària” que, al seu entendre, “no té una altra raó de ser que seguir un model ideològic de discriminació, exclusió i desigualtat”.

“Per a multes, la imposada per factures en el calaix”

A més, ha exigit a Rubén Moreno que “no amenace amb suposades conseqüències catastròfiques sobre possibles multes de la UE”, a la qual cosa ha agregat que, “per a multes, la imposada per la UE per valor de 19 milions d’euros per les factures en el calaix de Sanitat que van ocultar repetidament els Governs del PP a la Comunitat Valenciana”.

Carmen Montón ha apuntat així mateix que “el Consell d’Europa va jutjar il·legal al gener de 2014 la decisió d’excloure de l’atenció sanitària normalitzada les persones migrants” i que, “en un informe, aquest organisme destacava que ‘la crisi no pot servir com a pretext per a negar la sanitat'”.

Sobre aquest tema, la consellera ha agregat que “la relatora especial sobre drets humans de l’ONU també va criticar la mesura del Govern, que va considerar ‘inacceptable’, i va afegir que “ha arribat l’hora que el Govern d’Espanya canvie de rumb”.

Comparteix

Icona de pantalla completa