A l’Alt de Guisop torna a ressonar amb més força Enric Valor

L'Alba de Valor de 2015: 104 anys del naixement de l'escriptor en clau muntanyenca, literària i reivindicativa
24 agost 2015 01:00h
RedactaVeu/ Vicent Brotons / Alt de Guisop

A les 6.00 començaren la pujada. A les 7.10h eixia el sol, “esplèndid, majestuós, per un orient que s'obria en vermellós, es tintava de grocs lluents i culminava en blanc encegador”. “Les converses havien animat el camí, els paisatges valorians, les festes de l'estiu, els viatges ací i allà”, descriu el cronista.

Vicent Brotons, qui també actuava com a delegat d’El Tempir d’Elx, autoproclamat manifasser major, havia obert amb la presentació, “brillant orador, vindicador realista” es féu càrrec del parlament introductori. Jordi-Raül Verdú féu el primer parlament amb un joc d'endevinalles sobre l'adaptació de les rondalles que llegia. Carles Durà, en nom del Centre Cultural Castellut, llegia unes paraules sobre Enric Valor d'un text que algun dia s'hauria de reeditar. Un representant del Centre Cultural el Teix d'Ibi llegia un fragment de la rondalla La nit de Nadal. Un representat dels moviments veïnals de València també hi feia una aportació amb paraules sobre l'obra valoriana i la reivindicació del paisatge.


Josep Daniel Climent llegí una carta oberta al conseller de cultura que esdevingué, per aclamació, el document vinculant de tots els presents sobre “la necessitat de fer un reconeixement institucional durador a la figura i l'obra d'Enric Valor, que vaja més enllà dels congressos, jornades i homenatges.

I música. També comptaren amb la interpretació de la Muixeranga, a càrrec de tres músics de la colla de dolçaines i tabalet “El Terròs”, de Petrer, que serví com a acompanyament magnífic a l'acte.

Finalment hi hagué el brindis. Unes paraules de l'escriptor Víctor Labrado, “reclamant la necessitat imminent de protegir la casa de Planisses, tancava l'acte abans de baixar a Castalla a l'esmorzar de germanor.

I aquestes són les conclusions: “no ens conformem amb un homenatge a l'any, estem molt contents de fer el que fem cada 22 d'agost des de l'any 2011, però cal que anem vers una consideració institucional d'Enric Valor com a escriptor que fou capaç de crear una obra impensable per a l'època i en les circumstàncies adverses que li tocà viure. Enric Valor s'ho mereix, els valencians ens ho mereixem, per dignitat i per la vàlua de l'obra valoriana. Continuarem pujant a l'Alt de Guisop, a trenc d'alba, perquè volem fer-ho, perquè ens agrada i perquè els paisatges valencians formen part de la nostra cultura com també en formen part les paraules d'Enric Valor”.

Enguany han sigut vora 80 persones d'arreu del País Valencià. No es tracta d'una iniciativa local, ni tan sols comarcal, l'ascens a l'Alt de Guisop ha esdevingut un acte cultural de país i per això enguany també s'hi ha afegit el Tempir entre les entitats organitzadores. Amb Enric Aragonés, Enric Barba Casanovas, Francesc Verdú Pérez, Francesc Gisbert Muñoz, Lliris Picó, Joan Ponsoda, Mari Carme Rico i una llista ben llarga que arriba fins al número 80 de gent vinguda d'arreu del País Valencià.


 

Descargas

next