Diari La Veu del País Valencià
Bunyol es tinta de roig amb tomaques solidàries
RedactaVeu / Bunyol

La tercera edició de pagament de la ‘batalla roja’ ha començat uns deu minuts abans de l’hora prevista, a les 10.48 hores amb una carcassa, i el llançament de tomaques no ha cessat en els seixanta minuts següents, fins al segon coet a les 11.51. Per davant de l’ajuntament han passat huit vehicles, sis camions grans, un de xicotet i un cotxe amb la bandera d’Austràlia, entre projectils de tomaques i mànegues d’aigua que han xopat tots els assistents i les façanes del Carrer del Cid i l’Avinguda del País Valencià.

El llançament de la segona carcassa no ha significat la fi de la Tomatina, ja que els participants han seguit llançant-se tomaques des del terra mentre caminaven cap al final del recorregut, on es troben els punts per a llavar-se.

En declaracions a Europa Press, la regidora de Festes de Bunyol, Juncal Carrascosa, ha assenyalat que “no hi ha hagut cap problema amb l’arribada dels assistents al recinte de la festa i els accessos i eixides han estat en condicions durant tota la batalla”.

“Enguany no hem tingut cap problema entre els assistents, i la veritat és que és molt més fàcil controlar la festa des que és de pagament”, ha explicat Carrascosa. “En els últims anys que no es cobrava entrada, açò era un descontrol, i ací sí que podia haver-hi hagut més problemes a l’hora d’evacuar el recinte en cas de produir-se alguna emergència”, ha afegit, fet amb què també ha coincidit l’alcalde, Rafael Pérez, qui ha assenyalat que “amb la venda d’entrades i la col·laboració dels cossos de seguretat i efectius sanitaris, hem aconseguit que siga més fàcil controlar la Tomatina”.

Pérez ha assenyalat també que “no hi ha hagut que lamentar ferits de gravetat i que solament s’han atès en els llocs sanitaris xicotets talls, persones que necessiten col·liri en els ulls o alguna lipotímia i borratxeres”.

La Tomatina més solidària

Sobre els milers de persones empastifades en tomaca, al llarg de tot el recorregut hi havia pancartes penjades que recordaven que aquesta edició de la Tomatina destinarà part de la seua recaptació a causes solidàries, com ha explicat l’alcalde a Europa Press, “Bunyol és el dia de la Tomatina un focus mundial, així que utilitzar-ho per a destacar causes com el rebuig a l’homofòbia i a la violència masclista és posar el nostre gra d’arena”, causa per a la qual part dels diners de les entrades d’enguany seran destinats.

La idea de recolzar les campanyes ha sorgit de les Regidories de Serveis Socials i Igualtat i Cultura. El regidor de Serveis Socials i Igualtat, Carlos Xerri, ha apuntat que “és necessari realitzar moltes accions per a aquests col·lectius, i a més col·laborar amb les associacions que estan lluitant en aquestes causes, com l’associació Lambda de València”, que ha estat representada en la festa.

Més visitants de l’estat

Segons ha explicat l’alcalde, “els turistes espanyols han acudit en massa a la festa. S’ha notat molt enguany que hi ha molts més participants estatals, a més dels veïns de Bunyol, que tenen l’entrada gratis”, ha apuntat.

De fet, segons les dades de l’organització, mentre que en l’edició de 2014 els participants estatals eren el quart grup en nombre de ‘llançadors de tomaques’, en aquesta ocasió són els més nombrosos. Després dels participants de l’estat espanyol, en el rànquing de països amb més afluència a la Tomatina 2015 li segueixen els britànics, que han adquirit més del 14 per cent de les localitats, i els arribats des de l’Índia que representen quasi el 10 per cent. Després d’ells, figuren els japonesos (8%), americans (7%) i australians (6%).

Comparteix

Icona de pantalla completa