Diari La Veu del País Valencià
Els alumnes valencians rebran fins a 200€ per a llibres de text
RedactaVeu / EP / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Educació Vicent Marzà han presentat aquest dimarts aquest programa amb el qual es vol assegurar la “gratuïtat total dels llibres de text” als alumnes de l’educació pública i concertada en l’etapa obligatòria, Primària i ESO, comptant per a açò amb “la coresponsabilitat” de les famílies en exigir un correcte manteniment dels manuals.

Així, durant aquest primer trimestre, els pares podran sol·licitar la devolució dels 100 primers euros presentant el rebut de compra dels llibres de text en el seu ajuntament, que s’encarregaran de la seua gestió, i en finalitzar el curs se’ls retornaran altres 100 euros només a aquells que els presenten en bon estat.

Així mateix, ara s’ha d’estudiar “la lletra xicoteta” per a veure què es fa amb els manuals que requereixen ser escrits pels alumnes, així com amb la resta de material pedagògic que utilitzen els professors ja que també es pretén ajustar la resta de material curricular perquè hi ha centres que no utilitzen llibres.

Aquest pla compta amb un pressupost de 100 milions d’euros per a aquest curs, que serà sufragat al 33 per cent per la Generalitat, Ajuntaments i Diputacions. Sobre aquest tema, Puig ha explicat que la part que ha d’aportar la Generalitat ix dels 17,5 milions que han aconseguit estalviar cadascuna de les conselleries d’Educació i Hisenda d’altres partides, per la qual cosa ha negat que aquest pla supose un increment de la despesa.

Crida a la col·laboració dels ajuntaments ‘siguen del color que siguen’

Així mateix, ha demanat als Ajuntaments, siguen del color polític que siguen, que “se sumen també per a aportar idees i suggeriments” ja que “les institucions han d’estar al servei dels ciutadans i mai farem cap política pensant en el color de la institució o de la persona”.

Ximo Puig, junt al conseller Vicent Marzà i la presidenta de Gonzalo Anaya, Eva Grimaltos. Foto: EP.

A més, ha recordat que les Diputacions estan per a donar suport als consistoris. “Demanem a la resta d’administracions la seua col·laboració i la seua comprensió perquè hem de prioritzar el que és prioritari, l’educació”, ha insistit.

Sobre aquest tema, Puig, que ha estat acompanyat per la presidenta de la Confederació d’AMPAs Gonzalo Anaya, Eva Grimaltos, ha explicat que amb el programa #XarxaLlibres es vol “definir clarament” el “dret a la gratuïtat dels llibres de text” després d’anys en els quals les famílies valencianes han estat suportant un “sobrecost” per l’educació.

Marzà: ‘Aquest pla és molt més que una ajuda’

Per la seua banda, el conseller d’Educació ha explicat que aquest pla és “molt més que una ajuda” ja que és un projecte “educatiu, social, de cooperació i de participació de les comunitats educatives” i pedagògic perquè les famílies s’impliquen a educar els xiquets en la necessitat de cuidar els llibres de text”.

Marzà ha anunciat també que mantindrà una reunió amb les editorials i llibreters valencians per a plantejar-los alternatives entre les quals ha destacat un pla de foment de la lectura amb criteris pedagògics i ha recordat que “els llibres són només una eina més de l’educació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa