Diari La Veu del País Valencià
Les empreses sorgides entorn d’Ikea, entre el tancament i la reconversió
EFE / Alfafar

L’obertura de la primera tenda d’Ikea al País Valencià, prevista per a 2014 a la localitat d’Alfafar, obliga a empreses sorgides davant la demanda dels seus productes a replantejar-se el seu futur, sobre el qual barregen dues opcions: el tancament o la reconversió.

La falta d’acord perquè la multinacional sueca poguera instal·lar-se en aquesta comarca va obrir la porta a alguns emprenedors, que van veure una opció de negoci viatjar a Múrcia, on Ikea té la tenda més propera, i portar els productes previ encàrrec del client, a canvi d’un percentatge del valor de la compra.

No obstant açò, l’acord aconseguit entre Ikea i l’Ajuntament d’Alfafar per a obrir en aquest municipi una tenda de 37.000 metres quadrats, que es convertirà en una de les més grans de l’Estat, ha canviat les perspectives de les empreses que van nàixer d’aqueixa manca.

Entre les seues opcions estan el tancament d’un negoci que fins ara els ha funcionat ‘molt bé’ o la reconversió, mantenint la seua activitat per a aquells que prefereixen que els porten els productes a casa, i centrant-se especialment en el muntatge dels mobles d’aquesta empresa.

Aquesta última opció és la que barreja Luis Massieu, propietari d’Ikeval, qui es mostra optimista en el futur perquè creu que ja seria una bona notícia que el negoci seguira obert dins d’un any ‘tal com estan les coses’.

“Quan arribe eixe riu, el travessarem”, assegura Massieu, qui és conscient que l’empresa, que dóna ocupació a cinc persones directament, haurà “d’adaptar-se a la nova realitat” i centrar-se en aquells clients que prefereixen el lliurament a domicili i, sobretot, en el muntatge.

“No és una amenaça”

Al seu judici, “veure l’arribada d’Ikea com una amenaça no porta a res, doncs cal veure-la com una oportunitat i en eixie sentit, Ikeval, amb seu a Paterna, es dedicarà a evolucionar i deixar una mica de costat la logística per a centrar-se en el lliurament i el muntatge de productes”.

A l’altre costat se situen Manuel Cabrera i Sebastián Pérez, que van obrir la seua empresa Ikeatelo fa cinc mesos al centre de València, i encara que consideren que el negoci té ‘data de caducitat’, pensen aprofitar al màxim l’any que els queda per davant.

“El futur és impredictible”, afirma Cabrera, qui prefereix treballar amb la idea que el negoci se’ls acaba amb l’arribada d’Ikea, encara que no descarta que puguen reconvertir l’empresa i seguir prestant un servei semblant.

El que tenen clar és que els queda un any per a ‘aprofitar al màxim’ i obtenir el major benefici possible d’un negoci que es va gestar fa temps veient ‘la gran demanda que hi ha a València’ de productes de la multinacional sueca.

Segons Cabrera, “solament cal anar a Múrcia on està la tenda d’Ikea més propera al País Valencià i comprovar que el 62 % de les compres” prové d’aquest País. Eixa va ser la raó per la qual ell i el seu soci, que havien tancat altres negocis per la crisi, van decidir embarcar-se en aquesta nova aventura.

De moment, l’empresa, que també gestiona les devolucions i ofereix el muntatge dels mobles encarregats, “va bé” i en els cinc mesos que porta oberta “ha crescut molt”, encara que a força de “molt de treball i de dormir poc”, adverteix Cabrera, qui destaca que es tracta d’un treball de “molt d’esforç físic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa