Diari La Veu del País Valencià
Increment de robatoris d’ametles i garrofes al camp valencià
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors denuncia que l’avançament de la campanya de recol·lecció de l’ametla i la garrofa en les zones productores del País Valencià ha provocat un augment dels robatoris per aquestes dates, al que cal afegir que els preus de l’ametla són molt més elevats que en la passada campanya i a la creixent demanda de la garrofa per part del consumidor.

La campanya de recol·lecció s’ha generalitzat ja en zones com l’Alcoià o el Comtat, en la Foia de Bunyol, el Camp de Túria o els Serrans, així com en les zones productores del Nord del PV.

Davant açò i la proliferació dels robatoris, la Unió de Llauradors reclama “major control i vigilància en el camp” i sol·licita “que es reforce la vigilància” a través dels equips ROCA, destinats a combatre els robatoris en el camp. Segons lka Unió, la major part dels robatoris estan perfectament organitzats per bandes organitzades que actuen pel que sembla per encàrrec tant al dia com a la nit i que arriben fins i tot a amenaçar els agricultors si es decideixen a denunciar els fets.

La Unió de Llauradors exigeix també un major control en els punts sospitosos de venda d’aqueixa possible mercaderia robada, vertader centre d’atenció per acabar amb aquests robatoris perquè “si es roba és perquè algú compra”. Aquesta organització creu que al contrari del que succeeix amb altres fruites i hortalisses on existeixen molts punts de venda, en el cas d’aquesta fruita seca és més fàcil perquè es concentren en uns pocs.

Els agricultors es queixen que per poder vendre la seua producció en la cooperativa, organització de productors o comerç han de complir amb els requisits de traçabilitat que se’ls exigeixen, és a dir el lliurament de la documentació que acredite la propietat, varietat, kg, polígon i parcel·la i no obstant açò per als lladres siga tan fàcil vendre després l’ametla o garrofa. En aquest sentit, La Unió de Llauradors reclama la col·laboració dels magatzems que compren ametla i garrofa amb les forces de seguretat de l’Estat perquè traslladen de seguida qualsevol possible mercaderia provinent d’un robatori. Així, la Unió de Llauradors demana a les empreses del sector un major esforç i col·laboració a l’hora de comprar l’ametla o la garrofa, “verificant la procedència i denunciant tota persona sospitosa de vendre producte procedent de robatoris”. També sol·licita als agricultors afectats que interposen la corresponent denúncia davant la Guàrdia Civil perquè s’inicie la recerca i conste el delicte en les estadístiques, clau per a un increment de la presència policial en el món rural.

Increment d’un 44% del preu de l’atmela

Influeix també en l’augment dels robatoris, almenys pel que es refereix a l’ametla, els preus d’aquesta campanya. Cotitzacions altes de 8 €/kg gra, superiors en un 44% als de la passada campanya. Quan el productor comença a veure la llum després d’una llarga travessia de molts anys en els quals el cultiu no era rendible i l’abandó era permanent, ara són els robatoris la principal preocupació.

Pel que fa a la garrofa, encara que els preus continuen sent molt baixos, sobre els 0,20 €/kg, s’està produint una recuperació del cultiu pel major interès que desperta aquest producte entre els consumidors i els robatoris podrien posar en perill la campanya, màxim quan es preveu una reducció important de la collita com a conseqüència de les condicions climatològiques adverses.

Comparteix

Icona de pantalla completa