Diari La Veu del País Valencià
Elena Cebrián: ‘Cal reconstruir la conselleria i arreglar molts desperfectes’
Fèlix Tena / València

Elena Cebrián s’enfronta al repte d’unir en una mateixa conselleria agricultura, medi ambient, canvi climàtic i desenvolupament rural, unes matèries transversals en bona part de l’activitat del nou govern. Una missió que afronta des de la seua experiència tècnica acumulada dins el ministeri d’Agricultura i l’Agència Europea de Medi Ambient.

Cebrián diu que en primer lloc “tenim un treball molt seriós en la reconstrucció del sector públic empresarial que treballa per la conselleria. Hem trobat grans desperfectes i moltes coses que cal reconduir”. Una evident referència a la crítica situació de l’empresa pública VAERSA, envoltada d’escàndols i imputacions judicials contra alguns dels seus anteriors responsables. No obstant, Cebrián assegura que prefereix no parlar de la herència rebuda i mirar endavant.

“Cal despolititzar el tema de l’aigua”

Sobre l’aigua i les batalles que periòdicament es generen al voltant d’ella, Elena Cebrián insisteix en la necessitat de despolititzar el tema i tornar-lo a deixar en mans dels tècnics. Demana calma i serietat davant un problema que s’agreujarà en els pròxims anys, al temps que es mostra partidària d’aprofitar el transvasament Tajo-Segura.

Entre les alternatives per obtenir més aigua, planteja una combinació de solucions. Entre elles destaca la utilització de les dessaladores, que en l’actualitat només s’estan aprofitant al 25% de capacitat. Cebrián aposta també per la modernització dels regadius i explica que moltes canalitzacions, tant de consum humà com de reg, continuen perdent aigua. L’objectiu és que els centres d’investigació valencians se situen novament en primera línia de la tecnologia de regadiu. La consellera associa la sequera, les ones de calor i altres fenòmens extrems al canvi climàtic. Un problema al qual el nostre territori és especialment vulnerable, sobre tot el sud d’Alacant. La conselleria pensa aprofitar l’experiència de organismes com el CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani) i unir forces amb altres zones de la conca mediterrània a l’hora de plantejar propostes davant la pròxima i decisiva cimera del clima de París de desembre. Cebrián recorda que el canvi climàtic estarà present en les diferents polítiques del nou govern.

Més de la meitat del nostre territori està ocupat per terreny forestal. La gestió d’ell és una de les qüestions que la conselleria pretén abordar buscant opcions sostenibles. Cebrián assegura que l’extracció de biomassa estarà unida a estudis tècnics perquè la retirada de vegetació ajude a evitar incendis, que a més ofereix una opció de treball en les zones d’interior. En la prevenció del foc la consellera insisteix en “treballar molt amb els Ajuntaments perquè han de tornar a sentir que el territori és d’ells” i evitar abocadors incontrolats, urbanitzacions sense autoritzacions o el mal us de recursos forestals que poden contribuir a originar incendis. Respecte a la gestió d’espais protegits, la titular de Medi Ambient evidencia que la protecció d’un espai no acaba amb una declaració institucional.

L’avaluació d’impacte ambiental és una competència transversal que en molts casos por implicar diferents conselleries dins una administració en construcció. La llei estableix que l’organisme que planteja una actuació urbanística no pot ser el mateix que estudie el seu possible impacte. Elena Cebrián explica que en tot cas el titular d’aquesta responsabilitat serà Medi Ambient.

La gestió de residus, amb una llei pendent d’aclarir, és un altres temes prioritaris que rep la conselleria que dirigeix Elena Cebrián. Un departament que afronta la missió d’unir els interessos i necessitats de l’agricultura, el medi ambient i el desenvolupament rural sempre amb la intenció de reduir la contribució valenciana al canvi climàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa