Diari La Veu del País Valencià
Bonig vol anar amb Puig a exigir un canvi de finançament ‘governe qui governe’

RedactaVeu / EP / València.

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha assenyalat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha acceptat “el pacte” que li ha proposat per a demanar junts a Madrid un canvi del model de finançament “governe qui governe” en el Govern espanyol després de les pròximes eleccions estatals, ja que ha assenyalat que el 90 per cent del deute actual del País Valencià és per infrafinançament i “no per balafiament” de l’anterior govern del PP i “només el 10 per cent” és per obres de grans projectes, la qual cosa “desmunta molts mites” de la gestió de la passada etapa de 20 anys de govern popular.

Així, li ho ha assenyalat Bonig després de la primera reunió amb la qual Puig obri una ronda de contactes amb tots els partits polítics amb representació parlamentària al País Valencià i que la ‘popular’ ha definit com una entrevista, que ha durat una hora, “molt cordial” en la qual també ha aprofitat per a exigir a Puig “respecte” per la gestió dels anteriors governs del PP i ha instat a “no tirar les culpes permanentment al passat”.

Bonig, abans de la reunió, ha presentat per registre de la Generalitat una proposta que, segons ha dit, ha acceptat el ‘president’, perquè el PPCV i el PSPV, com els dos partits majoritaris al País Valencià, “lideren aquest procés” de “defensar de manera conjunta” aquesta reforma del finançament perquè, ha justificat, a Puig “no li passe com al PPCV en 2009” quan es va quedar “sol” defensant la reforma del model que va impulsar l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que “marginava” el País Valencià i que va suposar “5.000 milions perduts”.

Així, ha recalcat que el seu partit no vol fer “una guerra política” d’aquest tema perquè “cinc milions de valencians depenen del model de finançament”, però ha avisat que el PP no va acceptar “cap singularitat en el model de finançament”. En aquest sentit, ha exigit que el debat de la reforma es duga a terme dins del Consell de Política Fiscal i Financera amb la representació de totes les autonomies i de l’Estat sense que es produïsca “cap debat bilateral” que cree “ciutadans de primera i de segona”.

A més, en aquesta proposta li sol·licita que els 1.600 milions d’euros addicionals que rebrà el País Valencià el pròxim any, els destine a cobrir les necessitats dels valencians en sanitat, educació i serveis bàsics.

Estat Federal

D’altra banda, Bonig ha traslladat a Puig que “no comparteix la visió d’un model d’Estat federal”. De fet, ha subratllat “la preocupació” del PP per “la deriva” del PSOE ja que amb la proposta d’aquesta tercera via, el seu secretari general, Pedro Sánchez, evidencia “la falta d’un projecte nacional” ja que “diu una cosa en cada comunitat” enfront del discurs “d’unitat d’Espanya, defensa de la Constitució i de l’Estat de les autonomies” del PP.

Comparteix

Icona de pantalla completa