Diari La Veu del País Valencià
València centre de la creació sonora col·laborativa. Soundcool rep suport Europeu
Sixto Ferrero / Carcaixent

Fa tan sols uns dies que dels centenars de projectes que optaven a rebre un reconeixement Erasmus+ el projecte “Tecnologia al servei de l’aprenentatge i la creativitat: teixint xarxes europees a través de la creació musical col·laborativa” era seleccionat. Només 18 projectes a tot l’Estat espanyol han rebut aquest reconeixement i el seu suport econòmic per tal de desenvolupar-se, però, aquest és l’únic que implica l’ús i aprenentatge de noves tecnologies al servei de l’educació musical.

El conegut Soundcool, que ja revolucionà l’educació musical fa uns anys partint del centre de referència, l’IES Arabista Ribera de Carcaixent amb el professor Adolf Murillo, té al darrere a la UPV, amb Jorge Sastre qui s’està encarregant de desenvolupar la part tècnica i informàtica del sistema i pel qual també ha rebut suport de la Generalitat Valenciana amb l’aprovació d’una AICO per al projecte “SoundCool: Noves tecnologies per a l’Educació Musical i la Creació Sonora”.

Tanmateix la seua vessant pedagògica, allò que cal aplicar perquè l’alumnat cree, manipule i gaudisca de fer música ha rebut el susdit Erasmus +, fet que col·loca València al capdavant dels territoris més avançats en creació sonora i investigació a nivell educatiu. El projecte, establert com un consorci de socis, compta amb la doctora Elizabeth Carrascosa, que exerceix al CEIP 9 d’Octubre d’Alcasser, qui serà la coordinadora del projecte que s’encarregarà de dirigir els centres socis que en formen part, ara per ara, d’Itàlia, Romania i Portugal, el CEIP 9 d’Octubre, l’IES Arabista Ribera i la Xarxa d’escoles de música de la FSMCV, mentre que el cap de formació del professorat d’aquests centres educatius d’Europa serà el doctor Adolf Murillo qui exerceix a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, lloc on el professor ha redissenyat l’aula de música, fins convertir-la en un laboratori de creació musical i des d’on han nascut projectes duts a termes pels alumnes d’ESO que han estat presents en diferents festivals de música electrònica. Aquesta part pedagògica també rep el suport i forma part del consorci la FSMCV representada pel doctor Remigi Morant i la xarxa d’escoles de música de l’ens federatiu.

La Veu que ha seguit aquest projecte amb interès des del primer moment ha tingut accés als detalls del projecte que col·locaran el País Valencià al capdavant de la creació musical col·laborativa a través de les noves tecnologies des de l’educació pública i obligatòria, on rau un dels principals motius de satisfacció per aquests reconeixements i ajuts. “A més de la dotació econòmica, suposa una oportunitat per difondre i disseminar als països socis el sistema Soundcool, la creació de guies didàctiques, investigació sobre noves pedagogies al voltant de la creació sonora, intercanvi d’experiències i performances conjuntes entre alumnes”, ens declarava Adolf Murillo. Però, segons el professor de música allò que els ompli de més satisfacció és que des del País Valencià es “crearà una plataforma virtual col·laborativa entre països i oberta a tot Europa, més allà dels socis” inicials d’Itàlia, Romania i Portugal on participen escoles de primària, instituts d’educació secundària i associacions culturals que gestionen escoles de música. Aquesta plataforma permetrà compartir metodologies, aplicacions a l’aula, creacions, comentar-les, enriquir-se i millorar cap a una educació musical més pròpia del S XXI, treballant “la creativitat, la competència digital, la competència lingüística i cultural i la capacitat de treballar en equip”.

Els doctors en educació Elizabeth Carrascosa i Adolf Murillo parlant sobre Soundcool

Entre els objectius del projecte europeu, trobem Desenvolupar les competències bàsiques i transversals d’aproximadament 3000 estudiants de 6 a 16 anys d’edat de diferents països i procedències socioeconòmiques, enfortir el perfil dels professionals de l’educació perquè puguen implementar nous enfocaments pedagògics centrats en l’alumnat o contribuir al desenvolupament, transferència, implementació i difusió pràctiques i d’enfocaments pedagògics innovadors en educació musical a nivell europeu.

El projecte Erasmus+ té una durada de 2 anys i en novembre tindrà la primera reunió transestatal. Al llarg d’aquest la coordinadora, Elizabeth Carrascosa, com el Cap de formació, Adolf Murillo i Remigi Morant coordinador de la xarxa d’escoles de música de la FSMCV es traslladaran als diferents països socis per tal de formar el professorat en la vessant educativa i pedagògica del Soundcool. Està previst, però, que es realitzen dos concerts per mostrar les creacions sonores fetes a l’aula, on participaran 40 alumnes de tot Europa, vint dels quals eixiran de les aules dels professors Murillo, Carrascosa i de la xarxa d’escoles de música de la FSMCV.

Entre les activitats del projecte destaquem: activitats de formació del professorat perquè puguen implementar nous enfocaments pedagògics; realització de projectes artístics basats en els temes de música i literatura, música i belles arts, música i moviment, música i naturalesa utilitzant l’eina tecnològica SoundCool juntament amb tauletes tàctils, smartphones i Kinect; creació d’una plataforma Web col·laborativa per a compartir les activitats del projecte amb usuaris externs; enregistrament d’un DVD amb els productes artístics generats en els projectes; elaboració d’una guia metodològica i oferir orientacions a professors d’educació musical.

Alumnes de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent durant un concert

Les eines d’avaluació dels resultats del projecte inclouen indicadors de qualitat, qüestionaris, observació i taules comparatives de resultats acadèmics en cursos anteriors.

A llarg termini, s’espera oferir un ensenyament de qualitat i garantir la igualtat d’oportunitats dels nostres alumnes perquè puguen accedir al mercat laboral europeu i es convertisquen en ciutadans actius i adults integrats en una societat multicultural. A nivell institucional pretenem modernitzar les nostres institucions i consolidar aquestes pràctiques innovadores i afermar les relacions entre les organitzacions sòcies per a establir xarxes de col·laboració europees en futurs projectes.

Giannino Clemente, col·laborador del projecte Soundcool, junt a Adolf Murillo creant i recollint nous sons

A més, com a pogut saber La Veu, una d’aquestes activitats, que comptarà amb la participació d’alumnes europeus i la coordinació i assessorament pedagògic dels professors Adolf Murillo, Elizabeth Carrascosa i Remigi Morant serà la representació en desembre de 2016 d’una òpera contemporània amb una selecció de textos de les rondalles d’Enric Valor, amb música creada pels alumnes del projecte, video-creacions i tots els materials necessaris per dur endavant una de les activitats més ambicioses, tant pedagògiques com musicals que ha vist nàixer el País Valencià en les darreres dècades.

>

SOUNDCOOL EUROPEAN COMMUNITY PROJECT ERASMUS PLUS K2 from SOUNDCOOL.

Comparteix

Icona de pantalla completa