Diari La Veu del País Valencià
Les Corts convaliden el decret-llei que amplia l’atenció sanitària als immigrants
ACN / València

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha defensat el decret assenyalant que “en qüestions de salut no hi ha immigrants, hi ha persones” i que aquesta mesura pal·lia “la indefensió” generada amb el decret del 2012 del govern espanyol de restricció de l’accés sanitari als immigrants en situació irregular.

Montón ha afegit que des que el govern valencià va aprovar la mesura, el passat juliol, unes 2.800 persones han accedit a la sanitat normalitzada. La consellera ha estimat que unes 30.000 es podrien beneficiar de la mesura.

Les úniques condicions per poder tenir targeta sanitària són les de dur un mínim de tres mesos empadronat a un municipi del País Valencià, no disposar d’assegurança privada ni ser d’un país que tinga un acord amb l’Estat espanyol que obligue al pagament. La targeta sanitària té una vigència de dos anys, renovable si es mantenen les condicions.

Carmen Montón ha assenyalat que el govern de Rajoy “va canviar la universalitat pel model d’assegurança” i va justificar un estalvi que va deixar sense sanitat persones vulnerables. Montón ha afegit que el ministeri de Sanitat no va pensar en què malalties contagioses o perilloses quedarien sense control i tampoc que això va provocar un augment en l’ús de les urgències i un augment de les despeses.

“L’expulsió d’aquestes persones de les consultes ha impedit prevenir i detectar casos de violència de gènere, embarassos no desitjats, malalties transmissibles o tan greus com el càncer, aquesta és la realitat, la crueltat de la mesura”, ha dit la consellera.

Montón també ha criticat la “correcció parcial” del decret del 2012 per part del ministeri de Sanitat “a cop electoral”. En aquest sentit, ha assenyalat que el govern valencià “no entrarà al mercadeig” de la darrera mesura impulsada pel ministeri i per la qual dóna 15 dies a les autonomies per pronunciar-se. “Les condicions d’accés són tan restrictives que deixen fora bona part dels beneficiats”, ha dit.

La consellera ha conclòs que la convalidació del decret “és el primer pas en l’estratègia política del govern valencià, de cara a recuperar els drets eliminats els darrers anys. L’esforç serà mantingut mentre no es deroguen totes i cadascuna de les normes que han fet un país, una comunitat, més injust i desigual”.

Comparteix

Icona de pantalla completa