El MIM recorre les tendències gestuals del present, passat i futur en la seua 26a edició

Del 16 al 20 de setembre Sueca es convertirà en l’epicentre del teatre gestual, mantenint la qualitat, però potenciant les xarxes socials per incentivar el públic jove
9 setembre 2015 01:00h

RedactaVeu / Sueca

Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, ha obert la roda de premsa amb un agraïment als mitjans de comunicació i patrocinadors del festival i s'ha mostrat “molt satisfeta de poder celebrar, un any més, una nova edició d'aquesta cita internacional amb el teatre gestual”. Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura i Esport, ha destacat que “la realitat del MIM és molt esperançadora perquè és un projecte innovador, avantguardista i original que s'ha consolidat com un dels més importants d'Europa en la seua especialitat i que edició rere edició té assegurat èxit de públic”. El gerent de Fundació Bancaixa, Antonio Vidal, ha afirmat que “la qualitat i singularitat de la programació del MIM, juntament amb el seu suport a la promoció de les companyies valencianes, són factors que li permeten cada edició convèncer i aconseguir el suport tant dels professionals del sector, com del públic i dels col·laboradors”. Vicent Baldoví, regidor de Cultura de Sueca, ha assenyalat per la seua banda com “el MIM fa que, any rere any, Sueca es transforme en l'escenari del millor teatre gestual. 25 anys d'èxits i merescuts premis amb el gest com a protagonista, un festival al qual seguirem sempre donant suport i mimant”.

 
Com ha explicat el nou director del MIM Joan Santacreu, a qui va passar el relleu Abel Guarinos, la vinculació del qual amb el festival es va iniciar quan tenia 14 anys col·laborant i aportant en totes les seues àrees, si bé la nova edició segueix la mateixa línia que les anteriors, enguany destaca pel major impacte que ha volgut aconseguir a través del potencial de les noves tecnologies. “Hem estrenat nova web i apostat per reforçar les xarxes socials posicionant el festival en els canals més utilitzats entre els joves i futurs espectadors digitals”. A més, el MIM “ha apostat fort per la consolidació d'una imatge amb personalitat i ha iniciat una línia més estreta de col·laboració amb els restaurants i bars de la ciutat que han participat en la creació de mim-menús i d'uns tapets de sobretaula amb la programació del festival”. Juntament amb açò, el festival explora enguany una altra línia de treball com és el voluntariat, “persones que participaran en el MIM d'una manera productiva en un intercanvi d'accions fructíferes entre ambdues parts”.
 
Pel que fa a la programació d'enguany, Santacreu, reconegut professional i recent Premi MAX al millor espectacle infantil per l'obra DOT, de la seua Companyia Maduixa Teatre, ha revelat que “reunirà 15 companyies procedents de tot el territori valencià, nacional i d’altres països com Dinamarca, Itàlia, França o Austràlia, que transformaran Sueca en el major escenari de gest per a mostrar tot el ventall de possibilitats escèniques d'aquesta disciplina”. Un cartell en el qual confluiran “amb una clara vocació d'arribar a tots els públics, espectacles innovadors i de creació contemporània, presentant noves tendències escèniques en el teatre gestual, la renovació i fusió de les mateixes amb altres disciplines”.
 
L’acomiadament de Vol-Ras en el MIM
 
En la seua aposta per conjugar l'exhibició d'espectacles de teatre gestual i mim amb la formació i la pedagogia, el MIM alçarà el teló, com ja és tradicional, amb una Classe Magistral. Enguany la impartiran Joan Segalés i Joan Faneca, directors de Vol-Ras, companyia catalana nascuda en els anys 80 que va donar els seus primers passos artístics en el MIM i que ara, tres dècades després d'aquella primera visita, torna al MIM per a tancar el cercle dels seus orígens, la seua història amb el festival, i acomiadar-se del públic i els escenaris.
 
Durant els cinc dies de festival, el públic podrà gaudir i deixar-se portar pels corrents artístics de les noves propostes teatrals. Amb la voluntat d'investigar en els nous llenguatges universals, la companyia valenciana La Dependent presentarà l'estrena absoluta de l'espectacle Rèquiem dirigit per Amador Artiga. També formaran part d'aquesta programació nous talents emergents valencians com els ballarins de la Jove Companyia Gerard Collins, que impregnaran el públic de la seua energia i vitalitat amb Welcome to the check point.
 
Que el circ ha sabut renovar-se i adaptar-se als nous temps ho mostrarà la companyia australiana CIRCA, que presentarà en el MIM l'estrena estatal d’S, un espectacle poètic d'una força visual colpidora on es fonen circ, dansa i teatre. Una mirada renovada del circ ben diferent és la que plasmaran els catalans Enfila S.A en Estampades, muntatge inspirat en les fàbriques tèxtils dels anys 50. I una altra visió diferent d'aquesta disciplina l'oferirà el Circ Teatre Modern, també procedents de Catalunya, a través d’Exúvia, “una celebració íntima 100% circ, però sense circ”, segons la companyia.
 
Des d'Itàlia, el Teatro Necessario arribarà al MIM per a mostrar als espectadors la Nuova Barberia Carloni, un espectacle que ha viatjat per tot el món i que recrea l'atmosfera de les antigues barberies italianes de fa mig segle.

 
Festa del gest al carrer
 
Les representacions de carrer marcaran la 26a edició amb diferents representacions que recorreran i s'instal·laran en els carrers i places de Sueca. Dos espectacles francesos recalaran per primera vegada a l’Estat dins del marc del MIM: Meurtre au Hotel de la Cie Bris de Banane, en la qual els germans Lescop desmuntaran la màgia del cinema mitjançant els malabars, el mim i la comèdia, i la Cie Underclouds amb el seu impactant Funambus. Els valencians Baraka Circ faran vibrar els carrers de Sueca amb la seua percussió de frenètics ritmes, malabars i acrobàcies en BatuClown. El Fitness de la companyia gallega Ibuprofeno Teatro mostrarà, per primera vegada al País Valencià, un retrat crític d'absurds clixés construïts socialment entorn de l'univers femení i l'actor gestual, acròbata i funambulista danès Karl Stets combinarà habilitat i surrealisme en Cuerdo experimentant amb cordes, rateres i titelles. No faltarà a aquesta festa de carrer del gest el xilè Murmuyo, que aterra de nou als carrers de Sueca, aquesta vegada sense el seu company Metrayeta, per a acudir a una misteriosa Cita a ciegas.
 
En aquest context de renovació i dins de la seua faceta formativa, la 26a edició del MIM dedicarà per primera vegada al públic infantil el curs que realitza cada any. El taller MiM (Música i Moviment) l’impartirà Mireia Banyoles i està destinat a xiquets de 3 a 6 anys. I en aquesta línia, el festival continua apostant per la presència d'espectacles destinats als xicotets espectadors i públic familiar com serà el muntatge Do not disturb, de la companyia andalusa Vaivén o The Incredible Box de la catalana Cia La Tal.
 
Finalment, l'exposició que ofereix cada any el festival estarà a càrrec de Jaume Policarpo (Bambalina Teatre Practicable), qui amb el títol Titella d'aigua ha creat un projecte expositiu dissenyat específicament per a aquesta edició del MIM que proposa a l'espectador una nova mirada sobre la titella recolzant-se en la dimensió més plàstica i cinestèsica del concepte.


 
next