Diari La Veu del País Valencià
MIM Sueca. 32 hores ininterrompudes de teatre gestual

Leo Part / Sueca

Mantenir un producte cultural de qualitat durant més d’un quart de segle i que aquest no solament perdure i cresca any rere any, sinó que, a més, congregue cada volta més públic i genere un creixent impacte econòmic on se celebra no és una cosa gens fàcil. Però la Mostra Internacional de MIM de Sueca, per mèrits propis, ho ha aconseguit.

Aquesta és una de les conclusions posades de manifest en la presentació d’aquest Festival internacional que, en paraules del seu flamant director, Joan Santacreu “transforma la ciutat de Sueca durant una setmana”, enguany amb una programació “pensada i feta pensant en el públic” i en la qual es conjuga el mim amb la màgia del circ, del cinema o de la gastronomia, entre moltes altres interessants i atractives propostes.

Les xifres parlen per elles mateixes. Al llarg de les primeres 25 edicions, el Festival suecà ha reunit 400 companyies, 1.200 representacions i vora mig milió d’espectadors –en concret 450.000, segons mostra la web de la Mostra-.

A partir d’aquest dimecres, dia 16 de setembre, i fins al diumenge dia 20, el certamen -amb el lema “Tendències: Present, passat, futur”-, convertirà Sueca “en un dels majors escenaris del panorama teatral” estatal i internacional. Cinc dies d’emoció, diversió, cultura i innovació amb el gest com a únic pretext.

Plànol ubicació dels espectacles.

Encara que segons va reconèixer l’alcaldessa de Sueca, l’Ajuntament, hui dia, no té una xifra de la repercussió o impacte econòmic que genera el MIM en la ciutat –aspecte pel qual va ser interpel·lada durant la roda de premsa de presentació celebrada el passat dimecres a l’emblemàtica Ermita dels Sants- tal com va assenyalar Raquel Tamarit, “només cal donar una volta pel poble eixos dies o preguntar els establiments hostalers per comprovar que tot està ple i que no pots anar a cap lloc sense abans reservar pel volum de públic i visitants”.

En eixe sentit, els establiments locals que enguany s’han mostrat partidaris d’incrementar l’oferta d’esdeveniments teatrals al seus negocis dins de l’anomenat OFF MIM –que se celebren de forma paral·lela a les representacions que tenen lloc en carrer i sales-, segons va assegurar el nou director del MIM –Joan Santacreu- en l’esmentat acte de posada de llarg amb l’Albufera com a decorat i que enguany va reunir un nodrit grup de periodistes locals, del País Valencià i inclús de representants de mitjans internacionals.

Precisament, l’aposta per les noves tecnologies és un dels aspectes renovats enguany en què el MIM ha redissenyat el seu portal web –enguany accessible en tres idiomes- per tal de fer-lo més atractiu i facilitar tant l’accés del públic com del professionals teatrals, segons va indicar Joan Santacreu en la presentació, acte en què participaren el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, el regidor Joan Baldoví, el gerent de la Fundació Bankia, Antoni Vidal, i estigué present el diputat suecà en les Corts Joan Baldoví.

Joan Baldoví, Raquel Tamarit i Joan Santacreu.

“El MIM és una realitat molt esperançadora, ha sabut dur a terme un camí ple d’èxits”, indicà Girona, a qui el regidor local de cultura va completar afegint que “parlar del MIM és parlar d’èxit segur”.

Espectacles de carrer, de sala –amb forta presència de companyies del País Valencià-com ara la Dependent, que enguany ofereix una estrena molt suculenta-, d’altres autonomies i internacionals -França, Austràlia, Itàlia o Xina, entre altres-, espectacles i tallers pensats per al més menuts o també per a gaudir en família, i amb un programa “fet i pensat per al públic”, segons va apuntar Santacreu, qui enguany pren el relleu al capdavant de la direcció.

El representant de la companyia mostra un cor i un cervell com a símbols del nou espectacle de la Dependent.

Pel que fa a l’apartat gastronòmic, enguany la més estreta col·laboració entre els restaurants i bars de la ciutat i l’organització farà possible que els visitants que acudisquen a Sueca per assistir als espectacles, puguen gaudir també del seus mim-menús que mostra la suculenta cuina riberenca.

En suma, una captivadora proposta per a tots els públics de la mà de més de 25 companyies que oferiran més de 60 representacions al llarg de quatre dies en què Sueca es transforma, per mèrits propis, en la capital per excel·lència del teatre gestual. Com resa el seu renovat portal web, el millor és que “Entreu a la ciutat, agafeu seient i gaudiu del MIM!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa