Diari La Veu del País Valencià
Del Ritaleaks a la transparència de Ribó

Leo Part / València.

Fa poc més de quatre mesos, els ciutadans i ciutadanes de València no sols desconeixen per complet les desorbitades -i reprovables, al menys des del punt de vista ètic- despeses generades per l’ex primera regidora del cap i casal en els seus desplaçaments, allotjaments i menjar sinó que aquestes foren motiu d’escàndol amb motiu de la denúncia de Compromís de l’anomenat RitaLeaks.

Hui en dia i com a resultat dels anteriors comicis municipals, l’Ajuntament que comanda Joan Ribó s’ha convertit en tot un exemple pel que fa a la transparència municipal en les despeses del seu primer regidor. De fet, en aquest apartat s’ha produït un canvi radical, un gir de 180 graus. Bona prova d’això és la web municipal www.valencia.es , en la qual es reflecteixen les despeses i els regals rebuts en funció del càrrec de Ribó des de la seua elecció el passat mes de juny.

A més, i a més, i lluny de les elevades despeses en concepte de viatges, hotels i menjars dutes a terme per l’exalcaldessa i actual senadora del PP – fins a 278.000 euros carregats a protocol de l’Alcaldia de València des de 2009 fins a l’abril de 2014, en plena crisi econòmica-, el web oficial de la ciutat de València inclou al costat de les dades biogràfiques de l’alcalde, informació referida a més de despeses de l’alcalde, i regals i hospitalitat, tres aspectes, ús del cotxe oficial, ha precisat l’Ajuntament. Una informació que s’actualitza cada mes.

Joan Ribó.

El mateix Joan Ribó considera que aquesta iniciativa suposa una clara aposta per la transparència, que “serveix també per evitar els abusos que s’han donat en el passat”. València ha passat així en molt breu espai de temps de notícia pel balafiament a ser-ho per la correcció en la despesa i per la transparència, línies de gestió que ja va anunciar el primer edil durant la seua presa de possessió. “Vull un Ajuntament amb les parets de cristall”, va dir. I de moment Ribó està complint. Tot un exemple per a la resta d’administracions locals del País Valencià.

Rita, a tot tren

Alguns dels rebuts de l’anterior alcaldessa evidencien despeses com una nit d’hotel a Florència per més de 770 euros, estades a Madrid en exclusius hotels a 685 euros o esmorzars a València que superen els 2.000 euros. Fins i tot, en altra de les factures de restaurant els menjars es completen amb copes de patxaran i ‘gin tònic, despeses ateses per Protocol d’Alcaldia. Pel que fa als viatges, Amsterdam, Copenhaguen, Florència i Londres van ser alguns dels viatges abonats per Alcaldia entre 2009 i 2011, eixides internacionals per les quals el consistori va haver de desemborsar 14.183 euros entre els vols, hotels i cotxes.

En l’altre extrem, la web municipal del cap i casal mostra informació detallada sobre l’ús de cotxes oficials (només en 7 ocasions), despeses de desplaçament de l’alcalde (un viatge en AVE i 2 taxis), i ‘regals i hospitalitat‘, les quals reflexa la següent tabla. En suma, del desconeixemnt i balafiament a la informació i la transparència, un canvi del cel a terra.

Comparteix

Icona de pantalla completa