Compromís demana que el Govern explique els requeriments sobre l'Aeroport de Castelló

Carles Mulet afirma que l'últim expedient obert no és l'únic
13 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

Segons Mulet “l'últim expedient obert a la societat pública de l'Aeroport de Castelló, Aerocas, pel contracte amb SNC Lavalin, no és un cas puntual, sinó que des del principi Europa ha anat en teoria anunciant investigacions, expedients i peticions d'informació a l'Estat espanyol, que mai han transcendit, per açò volem saber, davant un possible expedient que es resolga en sanció, i que per tant, haurem de pagar tots els contribuents, fins a quin punt el Govern Central va prendre cartes en l'assumpte o va fer cas omís”.

Aquesta mateixa setmana l'eurodiputat de Compromís Jordi Sebastià va recordar que ja en 2008, el llavors vicepresident de l'Executiu comunitari i comissari de Transports, Antonio Tajani va anunciar que la UE demanaria informació a l'Estat espanyol per a esbrinar si l'aeroport de Castelló rebrà finançament públic amb la finalitat de saber "si s'ha concedit finançament públic en aquest assumpte o si està prevista aquesta concessió".

Compromís recorda que el contracte amb Lavalin reitera les ajudes públiques que ja es produïen cap a CONAER en el principi, i ja llavors es va advertir, en 2008, que aquestes vulneraven directives europees, per tant, si el govern Fabra va repetir el model amb una altra empresa, estava sobreavisat “es tractava d'ajudes de l'administració pública a empreses privades, ja que encara que no formara part de la xarxa d'aeroports públics de l'Estat, els contractes de l'aeroport, tant l'actual com el de Lavalin, preveuen una sèrie de garanties per a les empreses que s'han fet càrrec de la seua construcció i gestió primer, o simplement d'explotació ara. I totes elles contravindrien directives europees.

Mulet ha demanat còpia de tots els advertiments, comunicats, queixes o recerques que ha cursat la Unió Europea davant l'Estat espanyol “el promotor d'aquesta bogeria ha sigut el Govern Valencià, però Europa advertia Espanya perquè actuara dins de les seues competències, i ací temem un desistiment total de responsabilitats”.

Altres expedients oberts a l'Estat espanyol per l'aeroport, dels quals no s'ha informat del seu resultat, es retrotrauen a principis de 2007, quan la Comissió va informar sobre la incoació d'una nova reinvestigació cerca relativa a l'aeroport de Castelló (la Plana alta) relacionada, entre d'altres, amb l'aplicació de la normativa mediambiental de la CE, en particular de la Directiva 85/337/CEE del Consell, de 27 de juny de 1985, relativa a l'avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el Medi Ambient, modificada per la Directiva 97/11/CE del Consell, de 3 de març de 1997.

Segons l'anunci de la Comissió, s'anava a sol·licitar a les autoritats espanyoles informació sobre els procediments en curs davant tribunals espanyols per a determinar si es refereixen a qüestions relatives a l'aplicació de la normativa comunitària i per a garantir, si fóra necessari, que aquesta normativa s'aplique plenament en aquest cas. Aquest punt va ser objecte de la pregunta I-5339/08ES, a la qual, en resposta del Sr. Dimas en nom de la Comissió (8.12.2008) es va respondre que “l'any 2007, la Comissió va engegar una recerca sobre el projecte esmentat per Sa Senyoria i va sol·licitar a les autoritats espanyoles informació sobre com la normativa de la UE ha sigut aplicada per les autoritats competents en relació amb les obres de construcció en curs de l'Aeroport de Castelló”.

La recerca es va centrar en verificar si algunes de les probables esmenes del projecte aprovades per les autoritats competents s'ajustaven a les disposicions de la Directiva 85/337/CEE. La resposta de les autoritats espanyoles a les qüestions plantejades per la Comissió es va rebre el 24 de gener de 2008. Aquesta resposta està sent avaluada en l'actualitat i, per tant, la Comissió encara no està en condicions de decidir sobre la continuació o el tancament del procediment en curs fins que l'avaluació permeta arribar a una conclusió sobre aquest tema.
 
next