Diari La Veu del País Valencià
Noruega crea una autopista d’abelles pensant en la seva protecció com a espècie
Jornal.cat / Barcelona

Ho llegim a The Guardian que dóna relleu a la notícia per la seva originalitat i trascendència. L’ús de pesticides en jardineria i agricultura, l’augment de malalties transmeses per paràsits o senzillament, la destrucció del seu hàbitat, fan que darrerament s’hagi deixat notar la desaparició de milions d’abelles. Amb la iniciativa en què col·laboren l’ajuntament d’Oslo i el Ministeri de Medi Ambient del país nòrdic es pretén contrarestar la tendència, gràcies a oferir-los un espai que els garanteixi refugi i alimentació en un entorn urbà.

A les abelles els cal aturar-se amb molta freqüència, per això el projecte contempla que hi hagi un punt de refugi cada 250 metres. L’associació Bybi, que significa “ciutat d’abelles”, molt implicada en el projecte, ha creat la web polli.no, una guia d’Oslo per a les abelles. D’aquesta manera s’apel·la a la col·laboració ciutadana, convidant-los a que marquin els punts on han plantat flors o refugis. Els usuaris poden penjar fotos de ruscs, dels espais o dels diversos refugis que han posat a les teulades o balcons. En el projecte també s’hi han afegit empreses amb l’oferiment de plantar llavors de flors i col·locació de ruscs a les teulades dels seus edificis.

Els promotors de la iniciativa es refermen en la necessitat de fer activitats que motivin als ciutadans per lluitar contra la dramàtica tendència que mostren els estudis més recents, on es fa palès que gairebé una de cada deu espècies d’abelles silvestres europees està en perill d’extinció. Un motiu de preocupació pel conjunt de la societat ja que entre un 30 i un 40 % de la producció d’aliments depèn de la pol·linització, un servei prestat gratuïtament per aquests insectes.

Més información en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa