Diari La Veu del País Valencià
Baldoví: ‘Lluitaré fins al final per a crear un grup valencià i valencianista en el Congrés’
RedactaVeu / EP / València

Baldoví s’ha pronunciat en aquests termes en una roda de premsa en la qual ha comparegut al costat del portaveu de Compromís en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, en ser preguntat per si és partidari que la coalició vaja amb Podem a les eleccions estatals de desembre.

El parlamentari ha recordat que dissabte passat el Consell Nacional del Bloc va aprovar una convocatòria de referèndum vinculant. La pregunta d’aquesta consulta és: “Davant la pròxima convocatòria d’eleccions a Corts Generals, considere que”, per a la qual han plantejat dues opcions a triar: “ens hem de presentar com a Compromís” o “s’ha de treballar per a construir una coalició amb Podem i/o altres forces polítiques d’àmbit estatal o plataformes anàlogues”.

Aquesta segona opció inclou quatre condicions: Que es constituïsca un grup parlamentari valencià propi en el Congrés dels Diputats, i que la Sindicatura d’aquest grup recaiga en un dels diputats de Compromís; que la marca i la imatge de Compromís siga preeminent en tots els elements que configuren la candidatura conjunta; que l’acord incorpore un programa comú amb una agenda política valenciana, i que els candidats de Compromís lideren les candidatures presentades en les tres circumscripcions valencianes.

“El bipartidisme perdrà força”

Joan Baldoví considera que en el “Parlament nou” que es configurarà després de les pròximes eleccions estatals “el bipartidisme no tindrà la força que ha tingut aquests anys” i “s’obriran escenaris en els quals les forces perifèriques tindrem un paper decisiu”.

Segons el parer del diputat de Compromís, “plorar tots els anys ací té una causa, que els valencians no hem tingut ni tenim pes a Madrid i no decidim i, per açò, tenim el problema de finançament que tenim”.

En aquesta mateixa línia, creu que seria “contraproduent” que Compromís tancarà la porta a tenir un grup valencià”, ja que ha indicat que en la pròxima legislatura es debatran el nou model de finançament, la configuració territorial i “altres temes importants que ens afecten”.

Joan Baldovi i Pere Fuset, aquest dilluns durant la roda de premsa. Foto: Europa Press.

“Marea Taronja”

En aquest grup, Baldoví creu que podria tenir cabuda Podem o persones d’altres formacions, perquè “hi ha gent molt vàlida en aquest país que pot contribuir a eixa marea Taronja que pose el problema valencià damunt de la taula”.

“És hora de posar el problema valencià damunt de la taula i no serà igual tenir tres, quatre o cinc diputats en el grup mixt que tenir un grup parlamentari valencià”, ha ressaltat Baldoví, qui creu que d’aquesta forma “estaríem en tots els debats que s’obriren amb una veu pròpia valenciana” i no “difuminats en una opció estatal”.

Per tot açò, ha destacat: “Lluitaré fins al final per a intentar configurar un grup valencià en el Congrés que siga actor i no espectador com hem sigut fins ara”. En qualsevol cas, ha dit que com creu “en la democràcia de veres” serà “el primer a defensar” el que trien els seus companys de coalició.

Per la seua banda, Pere Fuset espera que “la militància de Compromís opte per la fórmula que ens permeta multiplicar els ‘Baldos’ que tenim en el Congrés”, perquè “la veu dels valencians es multiplique”. Així mateix, ha assenyalat que “Baldoví és, ara com ara, l’únic valencià que no es queda afònic travessant el Pantà de Contreras”.

Comparteix

Icona de pantalla completa